Japanska zlatna jabuka zdravlja


Na Dalekom istoku, kaki je ljekovita hrana u Kini dulje od 2.000 godina i nacionalno voće u Japanu. Marmelade, džemovi, keksi, žele, sladoled, pite u američkom stilu, salate, sokovi, juha, bruschette i umaci zapisani su na gastroblogovima i stranicama koje prenose azijsku kuhinju mada ostaju mnogi neotkriveni dragulji za koje se valja zaputiti na Istok gdje će nas iznenaditi raznolikost sorti (više od tisuću).

Postoje i oni koje možemo grickati kao jabuke, no znalci kažu da trpka sorta s puno tanina koja naše vrtove oboji u narančasto ipak ima najbolji okus. Isprobajte sami, recepti s kakijem, barem ovi početni, ne zahtijevaju previše sastojaka ni vremena.

Najjednostavniji kaki na svijetu
Sastojci: Tri oguljena zrela kakija, žlica cimeta, usitnjeni pistacchio. Priprema: mikserom (prije toga nasjeckati) ili u blenderu izmiješajte kaki i cimet, nasipajte pistacchio (ili neko drugo orašasto voće koje vam je pri ruci). Alternativa: uzmite još 100 grama ricotte ili mozzarelle, a kaki nemojte blendati već samo izmiješajte sve sastojke.

Kaki kocke s limunom
Sastojci: 1 šalica usitnjenog kakija, 1/2 šalice ulja, 1 žličica muškatnog oraščića, 1 žličica sode bikarbone, 2 šalice brašna, 1 žličica mljevenog klinčića, 1 jaje, 1 žlica soli, 1 šalica grožđica, 1 šalica šećera, 1 žličica cimeta, 1 šalica oraha. Limunska glazura: Šalica šećera i dvije žlice limunovog soka. Priprema: Pomiješati kaki sa sodom bikarbonom i staviti na stranu. U velikoj zdjeli lagano istući jaje, umiješati šećer i ulje. Prosijati brašno s muškatnim oraščićem, klinčićem, sol i šećer, dodati smjesi. Dodati kaki sa sodom bikarbonom, grožđice i orašaste plodove. Ravnomjerno raširiti po namašćenoj posudi (oko 38 x 25 cm). Peći na 350 oC stupnjeva 25 min. Ohladiti pet minuta i glazirati prokuhanom glazurom.

Sladoled od kakija
Sastojci: 4 oguljena zrela pomikakija, 2 žlice šećera, 6 žlica limunovog soka, 2 punomasna slatka vrhnja. Priprema: Izmiješajte vrhnje (ne smije doći prečvrsto), dodajte šećer, limunov sok i kaki. Zamrznite.

Bruschette s kozjim sirom i kakijem
Sastojci: prema potrebi. Izrežite duguljasti stariji kruh na kriške i poškropite maslinovim uljem. Na to postavite kriške tvrdog kozjeg sira i dodajte pomikaki (možete i obrnuto). U pećnici zagrijanoj na 190-200 oC pecite 10 do 15 minuta dok se sir ne otopi. (Napisala Marina DAMJAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter