Japanke se iz obuće za plažu prometnule u gradski hit


Za razliku od zorija koji su sputavali hod gejši, navodno ga čineći ženstvenijim, japanke kakve danas nosimo nešto su potpuno drugačije.

Zapravo, oslobađaju stopala koja više nisu okovana kolopletom remenčića što se ovih saharskih dana opako urezuju u kožu. Kad bolje razmislimo, nema ležernije obuće od ove koja je osvojila kontinente. Natakneš ih na noge bez sagibanja, jednako tako ih i skineš.

U njima se, doduše, ne može trčati, no kome to uopće, izuzev nepopravljivim entuzijastima, pada na pamet na plus 40? Jest da liječnici ne preporučuju dulje nošenje ove obuće koja, upravo zbog manjka remenčića, napreže stopalo, no, žrtvovanje za modu, ukoliko je dozirano, zapravo i nije žrtvovanje.

Nosili su ih još stari Egipćani, a holivudske zvijezde odabiru ih za vlastita vjenčanja. Nekad su se nosile isključivo na plažu, no modna industrija posljednjih ih godina lansira u svom mogućim varijacijama i materijalima.

Japanke su dobile mašnice, zvjezdice, školjke, Swarovski kristale, pa i pozlatu za glamurozniji look. Iz Japana, standardno, stižu avangardni modeli koji u Europi nisu našli širu publiku. Na japankama su, u skladu s punkom kao ovoljetnom modnom inspiracijom, izrasli i šiljci i zakovice.

U njima možete u grad, na špicu, u šoping, na posao, tulum. Lako se održavaju, dovoljno je malo sapuna i vode, a ukoliko su kvalitetne, poput onih gumenih brazilskih, mogu trajati godinama, pa i desetljećima. Riječju - vječno. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter