Japancima zanimljiv projekt LNG-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina primili su u Salonu Grada Rijeke novog japanskog veleposlanika Keijia Idea kojemu je to prvi službeni posjet Rijeci.

- Rijeku s Japanom veže duga tradicija prijateljstva, a s Kawasakijem, koji je naš najstariji grad prijatelj, imamo suradnju od preko tri desetljeća. Razmjenjivali smo mlade umjetnike, predstavnike škola, sindikata... a prijateljstvo je intenzivno unatoč velikoj udaljenosti.

Zainteresirani smo za intenziviranje gospodarske suradnje, a jedna od naših najvećih prednosti je riječka luka koja je ulaz za područje srednje i jugoistočne Europe. Pred nama su velike investicije u modernizaciju i razvoj riječke luke.

Rijeka je i sveučilišni grad s više od 20.000 studenata. Budući da je Japan prvi radio iskorake razvijajući znanstveno-tehnološke parkove, i te kako će nam dobro doći ta iskustva. Prostora za daljnju suradnju ima izuzetno puno, uvjeren je Obersnel.

Župan Komadina poručio je veleposlaniku da, ako Japan želi ulagati u Hrvatsku, logičan izbor je Primorsko-goranska  županija.

- Najviše zbog važnosti riječke luke i geostrateškog položaja, kao i poslovnih zona. Imamo prostorne mogućnosti, primjerice za doradu kada je riječ o automobilskoj industriji. Moguća je i suradnja na području turizma - ocijenio je Komadina.

Veleposlanik Ide izjavio je da je već bio na riječkom karnevalu sa suprugom i da je uživao, te je potvrdio da su veze Rijeke i Japana izuzetno dobre.

- Građanin sam Kawasakija i prenosim vam pozdrave njegovog gradonačelnika. Nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, uvjeren sam da se suradnja može unaprijediti i na gospodarskom planu, a što mi je potvrdio i naš premijer prije nego što sam krenuo u Zagreb. Nama su zanimljivi projekti na Krku kao što je LNG terminal, rekao je veleposlanik Ide koji je prije dva mjeseca došao u Zagreb, ali već sada solidno vlada hrvatskim jezikom.

Komadina je izrazio zadovoljstvo zanimanjem za LNG terminal, pojasnivši da je taj projekt pripremljen, te da će mu dodatnu kvalitetu dati gradnja nizinske pruge koja će stići i na otok Krk.

- LNG terminal neće se raditi samo za hrvatske potrebe, već je njegov kapacitet znatno veći, pojasnio je Komadina.

Nakon primanja u Gradu Rijeci, veleposlanik Ide je posjetio Lučku upravu Rijeka i Luku Rijeka d.d. Japanskog veleposlanika primila je intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković. Naime, svojevremeno je japanska fondacija omogućila donaciju za nabavku moderne opreme za HNK Ivana pl. Zajca. (D. CUPAĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter