Japanci se ohrabrili, stiže mazda6 kupe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S izuzetkom Nissana, japanska automobilska industrija nije pretjerano sklona eksperimentiranju. Japanci su hrabri samo s konceptima, no kad su ekonomski modeli u pitanju - maštu zamjenjuju razumom.

Ne treba nas stoga cuditi što su racionalni Japanci godinama otezali s proizvodnjom kupea na osnovi šestice. Oni koji su trebali sportski kupe mogli su ga dobiti s rotacijskim motorom i oznakom RX-8, a prakticni Japanci ni ovdje nisu mogli odoljeti zovu dvaju, umjesto jednog para vrata.

Ipak, trend pretvaranja limuzina i SUV-ova u kupee zahvatio je i Zemlju Izlazeceg Sunca, prenosi britanski What Car?. Navodno bi nam Mazda na osnovi iduce generacije šestice, koja je u konceptnom obliku takeri predstavljena na ovogodišnjem salonu u Tokiju, trebala predstaviti cistokrvni kupe.

Nova šestica u prodaju ce krenuti kao limuzina pocetkom 2013, potom ce uslijediti karavan, a za kupe cemo se morati strpjeti barem do 2014, prenio je britanskim novinarima neimenovani, visoko pozicionirani Mazdin direktor.

Automobil ce raspolagati tehnologijom SkyActive, kao i sustavom start-stop te sustavom regenerativnog kocenja i-Eloop, a trebao bi se nuditi u nekoliko izvedbi dvolitrenog benzinskog, odnosno 2,2-litrenog dizelskog motora.


Podijeli: Facebook Twiter