Japan: Zaustavljen posljednji aktivni reaktor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Japanu je u subotu poceo postupak zaustavljanja posljednjeg aktivnog nuklearnog reaktora zbog višemjesecnih radova na održavanju centrale, cime je treci najveci korisnik nuklearne energije na svijetu prvi put od 1970. ostao bez struje dobivene iz nuklearne centrale.

Nešto više od godinu dana nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, Hokkaido Electric Power (Hepco), jedna od najvecih tvrtki za elektrodistribuciju u Japanu, objavila je da je pocela sa zaustavljanjem reaktora Tomari 3, posljednje aktivne jedinice od 50 koliko ih ima Japan.

Nakon potresa i tsunamija koji su 11. ožujka 2011. izazvali veliku nesrecu u atomskom kompleksu Fukushima Daiichi, potopljenom valom od 14 metara visine, 11 od 37 aktivnih reaktora naglo je prekinulo rad u sjevernoistocnim centralama. Još dva koja su predstavljala opasnost u Hamaoki kasnije su zaustavljena prema naredbi vlade.

Sve ostale jedinice postupno su zaustavljane zbog održavanja, obaveznih svakih 13 mjeseci neprekidne aktivnosti. Vlada je odobrila mogucnost ponovnog puštanja u pogon dvaju reaktora na zapadu, ali je obecala da nece na tome inzistirati s obzirom na to da je stanovništvo puno nepovjerljivije nakon nesrece u Fukushimi, najgore nuklearne katastrofe od Cernobila 1986.

Shodno tome nikakvi datumi nisu izneseni, ali vlada obecaje ponuditi novi dugorocni energetski plan tijekom ljeta. Japanski gradani i tvrtke zamoljeni su da smanje potrošnju struje kako bi se izbjegao nepredviden masovan nestanak elektricne energije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter