Japan zaustavio rad nuklearke Hamaoke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski premijer Naoto Kan zapovijedio je u petak zaustavljanje rada nuklearne centrale Hamaoke u podrucju velike seizmicke opasnosti u središnjem dijelu japanskog otocja.

"Naredio sam da Chubu Electric Power zaustavi rad svih reaktora nuklearne centrale Hamaoke", izjavio je Kan na konferenciji za tisak. "Ta je odluka donesena zbog sigurnosti stanovnika", istaknuo je on. "Takoder smo uzeli u obzir veliki utjecaj koji bi teška nesreca u centrali Hamaoki mogla imati na japansko društvo u cjelini", dodao je on.

Centrala Hamaoka smještena je na manje od 200 km jugozapadno od Tokija i na stotinjak kilometara od metropole Nagoye, u srcu industrijskog podrucja.  Konkretno, tom se odlukom zatvaraju reaktori 4 i 5 i ne ukljucuje reaktor 3, trenutno zaustavljen zbog kontrole. Jedinice 1 i 2 te centrale s pet reaktora vec su definitivno zaustavljene.

"Kompetentne vlasti, medu kojima ministarstvo znanosti, procijenile su na 87 posto izglede od potresa jacine 8 koji bi pogodio regiju tijekom sljedecih 30 godina", istaknuo je japanski premijer. "Potrebno je provesti mjere srednjeg i dugog trajanja, posebice izgradnju zaštitnih zidova prema moru koji bi mogli odoljeti" divovskom tsunamiju, rekao je Kan.

Japanski borci protiv nuklearne energije isticu odavno da je zbog seizmicke nestabilnosti tog podrucja centrala Hamaoka najopasnija u zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter