Japan za djecu žrtve mina darovao 270.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Yoshio Tamura i predsjednica udruge M.A.R.E. (Model aktivne rehabilitacije i edukacije) Dijana Pleština u utorak su potpisali ugovor o donaciji 270 tisuca kuna Centru za psihosocijalnu reintegraciju i rehabilitaciju djece žrtava mina.

Taj ce se novac iskoristiti za opremanje jedne ucionice i postavljanje dizala u zgradi centra, uredenog u nekadašnjem Kinderaju rovinjske bolnice "Prim. dr. Martin Horvat".

Veleposlanik Tamura rekao je da je Japan pocašcen što može sudjelovati u dovršetku uredenja centra s ovakvom humanom djelatnošcu. Uz zahvalu, Pleština je rekla da je donacija Japana još jedan korak k dovršenju i otvaranju centra, koji ce se uhodavati sljedeceg ljeta, a otvaranje je predvideno za kraj godine.

Tamuri je na donaciji zahvalio i župan Ivan Jakovcic, podsjetivši da je Istarska županija dala na upravljanje zgradu u krugu bolnice za uredenje centra udruzi M.A.R.E. Naglasivši da ce centar imati veliko znacenje za rehabilitaciju žrtava mina, Jakovcic je najavio da ce Županija pomagati udruzi M.A.R.E u osmišljavanju sadržaja za one kojima je pomoc neophodna.

Aktivnosti oko rehabilitacije žrtava mina u rovinjskoj bolnici pocele su još 2001. godine. Bio je to tada najveci zajednicki projekt Vladina i nevladina sektora koji su pokrenuli Hrvatska udruga žrtava mina, Centar za krizna stanja te Regionalni centar Duga za psihosocijalnu rehabilitaciju djece i mladih.

Svakog ljeta u nekom od dijelova bolnice koji se ne koristi boravila su djeca žrtava mina iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, s kojima su radili ne samo lijecnici specijalisti, vec i volonteri sa zagrebackog Kineziološkog fakulteta i Fakulteta dramskih umjetnosti.

Aktivna je bila i novinarska grupa, a najvece je zanimanje vladalo za glazbenu sekciju, koju je vodio frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sexton. Ozracje u ovoj radionici bilo je izvrsno, a Sextonova grupa je s mladima iz centra i nastupala na završnim priredbama, kojima su prisustvovali i veleposlanici država donatora sredstava za rad centra.

Kada je o njemu brigu preuzela Dijana Pleština, ambasadorica UN-a za protuminsko djelovanje, pocelo se govoriti o uredenju pravog regionalnog centra. Županija je tada novoosnovanoj udruzi M.A.R.E dala na upravljanje zapuštenu zgradu nekadašnjeg djecjeg vrtica, a rekonstrukcija je pocela krajem 2005.

Uz obnovu krovišta, u zgradi su umjesto drvenih izgradene betonske medukatne konstrukcije. Na dva kata zgrade uredene su tri ucionice, sobe i sanitarije za smještaj 28 korisnika. Uredeno je i potkrovlje za smještaj personala i volontera. U konacnici je tako dobiveno 950 kvadrata korisnog prostora.

Dosad je za rekonstrukciju i uredenje zgrade izgradene za vrijeme Austro-Ugarske utrošeno oko pet milijuna kuna, dobivenih donacijama u novcu i radu 20-ak donatora. Za konacno dovršenje, postavljanje protupožarnih instalacija i opremanje ucionica, soba i sanitarija treba osigurati oko 750 tisuca kuna, za što se ocekuju nove donacije.


Podijeli: Facebook Twiter