Japan: Vlada u najvišoj pripravnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski premijer Naoto Kan u utorak je izjavio da je vlada "u najvišoj pripravnosti" kako bi se izbjegla mogucnost da nuklearka Fukushima prouzroci ekološku katastrofu, nakon što je na pet lokacija u tlu oko nje otkrivena prisutnost plutonija te radioaktivnost u moru.

U katastrofalnom potresu koji je 11. ožujka pogodio sjeveroistok Japana, a nakon kojega je uslijedio 24 metara visoki tsunami, smrtno je stradalo i nestalo više od 28.000 ljudi. Zabilježena su i ogromna oštecenja na rashladnim uredajima reaktora nuklearke Fukushima Daiichi.

Pred clanovima parlamenta Kan je rekao da je situacija i dalje nepredvidljiva te je istaknuo da se njegova vlada i dalje bori sa svim postojecim problemima te da je u najvišoj pripravnosti.

Nuklearna elektrana Fukuchima Daiichi izgradena je prije 40 godina na obali Pacifika, u podrucju podložnom potresima. Od Tokija, u kojemu živi 35 milijuna stanovnika udaljena je 250 km. Upozorenje od opasnosti od ekološke katastrofe i zagadenja prehrambenih namirnica osobito je istaknuto u ponedjeljak pošto je ustanovljena prisutnost plutonija na pet lokacija u tlu oko Fukushime.


Podijeli: Facebook Twiter