Japan usvojio kontroverzan zakon o državnim tajnama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski parlament usvojio je zakon o zaštiti državnih tajni unatoč nezadovoljstvu javnosti i snažnom protivljenju medija i stručne javnosti koji se boje da će on narušiti pravo na informiranja i slobodu izražavanja, izvijestio je France 24.

Sporni zakon koji je predložila desna vlada premijera Shinzoa Abea senat je prihvatio u petak, nekoliko dana nakon što je usvojen u donjem domu parlamenta.

Usvajanje zakona u senatu bilo je očekivano jer Abeova Liberalno-demokratska stranka ima većinu zastupnika (PLD) koji su odbacivali sve primjedbe oporbe.

Zakon omogućuje ministrima da kao državnu tajnu označe informacije vezane uz obranu, diplomaciju, protuobavještajno i protuterorističko djelovanje.

Kritičari, međutim, kažu da su te kategorije toliko neodređene da gotovo sve može ući u njih te se boje da bi se informacije neugodne po vladajuće političare i njima bliske krugove mogle tako sakrivati od očiju javnosti.

Zakon dopušta zatvorske kazne do deset godine za osuđene za objavu državnih tajni, kao i za one koji do tih tajni dođu ilegalnim putevima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter