Japan: U incidentu 30 znanstvenika izloženo zračenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA) objavila je u ponedjeljak da je 30 istraživača izloženo radijaciji u incidentu u nuklearnom laboratoriju, a ne četiri kao što je prvotno objavljeno. 

Do incidenta je došlo u četvrtak u laboratoriju nuklearne fizike u Tokaimuri (120 km sjeveroistočno od Tokija), u trenutku kad su znanstvenici provodili pokus ubrzavanja čestica. 

Na licu mjesta bilo je 55 zaposlenika kad se pojavio problem pregrijavanja. 

Po JAEA-i, dva istraživača izložena su radijaciji od 1,7 milisiverta, to jest malo više nego što odgovara rendgenskom pregledu. "Njihovo stanje ne izaziva medicinsku zabrinutost", objasnio je glasnogovornik agencije.

Međunarodno povjerenstvo za radiološku zaštitu savjetuje da se godišnje ne prima doza veća od jednog milisiverta, ali ocjenjuje da izloženost manja od 100 milisiverta godišnje ne predstavlja, statistički, povećani rizik od raka. 

Po JAEA-i, radioaktivna supstanca slučajno je ispuštena tijekom pokusa, "zbog pregrijavanja izazvanog tehničkim problemima, kako se čini". 

Dio ispuštene radijacije potom se proširio u atmosferu, nakon što su zaposlenici pokrenuli ventilatore da bi smanjili razinu u laboratoriju. 

Glasnogovornik JAEA-e istaknuo je da se nije smjelo koristiti ventilatore, spominjući "ljudsku grešku". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter