Japan Tabacco postaje partner TDR-u

(A. TOŠIĆ)
(A. TOŠIĆ)

Čelnik Adris grupe Ante Vlahović odlučio je, do kraja godine, prodati TDR, a najizgledniji kupac je globalni duhanski div Japan Tobacco International. Pregovara se, navodi T-Portal koji je svojom objavom uznemirio poslovne krugove, i s tvrtkama Korean Tabacco, te China National Tobacco Corporation. U samom Adrisu nisu željeli komentirati tu svoju možebitnu poslovnu odluku.

 Na upit Zagrebačke burze, gdje je živnulo trgovanja dionicama rovinjske kompanije, iz Adrisa su zaobilazno potvrdili kako planiraju prodaju tvornice u Kanfanaru.

Gubitak na hrvatskom tržištu

"Činjenica je jedino to da, gledajući dugoročno, u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije, nismo u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost tom dijelu našeg posla. Stoga držimo kako je razložno razmišljati i o mogućem partnerstvu. Cilj nam je, svakako, zadržati proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj", poručili su iz Rovinja.

Mediji navode kako su posljednjih tjedana obavljeni intenzivni poslovni pregovori između uprave Adrisa i japanske tvrtke (JTI), koja ima i predstavništvu u Zagrebu. Doduše, ni JTI nije želio javno komentirati najavu preuzimanja TDR-a, nego su napomenuli da "ne žele komentirati politiku kompanije koja se bavi spajanjima i preuzimanjima."

Na Zagrebačkoj burzi u utorak je skočila cijena dionicama  Adrisa. Povlaštenoj dionici Adrisa cijena je bila u plusu 6,7 posto, 372 kune, uz 1,5 milijuna kuna prometa. Redovnoj dionici Adrisa cijena je porasla 5,4 posto, 390 kuna, uz 470.000 kuna prometa.

Do izgledne prodaje TDR-a dolazi u sve nepovoljnijem poslovnom okruženju za rovinjsku tvornicu, koja zauzima i sve manji udio na hrvatskom tržištu. Trenutačno zauzima šezdeset posto udjela, dok je on prije pet godina iznosio osamdeset posto. Što se tiče proizvodnje, TDR je 2013. proizveo 9,5 milijardi cigareta, dok ih je 2008. proizveo 12,5 milijardi. Danas se 65 posto cigareta izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, odnosno u regiju - u Bosnu i Hercegovinu, gdje drži trećinu tržišta, te u Srbiju, Makedoniju, Kosovo, Sloveniju i Crnu Goru.

Prodaje se i Istragrafika

Uz samu tvornicu u Kanfanaru, predviđa se kako će na prodaju ići tvornica ambalaže Istragrafika, te tvrtka Hrvatski duhani. Otvara se i pitanje sudbine iNovina, koje su služile kao maloprodajna mreža za duhanske proizvode TDR-a. Planirano povezivanje iNovina i Tiska, koji je u vlasništvu Agrokora, nije uspjelo zbog prevelike koncentracije na tržištu što bi tako nastala.

 Godišnji prihod TDR-a iznosi oko 1,3 milijarde kune, a ostane li bez njega, Adris će oprihodovati oko pet milijardi. Bez duhanske industrije u svom sastavu, Adrisu će glavni poslovi biti u osiguranju, turizmu i proizvodnji hrane. Novostečeno Croatia Osiguranje navodno se već priprema za preuzimanje slovenskog Triglava, dok Maistra kupuje nove turističke nekretnine - prije nekoliko dana preuzeli su dubrovački Hilton. Cromaris ima prihod od 900 milijuna kuna, a iNovine 850 milijuna godišnje. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter