Japan: Snažan potres, nuklearke sigurne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je u petak da u Japanu nisu utvrđeni nikakvi problemi u radu nuklearki na području koje je ranije tijekom dana pogođeno potresom.

"Nuklearke u regiji najbližoj epicentru izvijestile su japansku agenciju za nuklearni nadzor da nisu uočile nikakve probleme te da se ne trebaju poduzeti nikakve hitne mjere", naveo je glasnogovornik IAEA Gill Tudor u priopćenju.

Potres magnitude 7,3 stupnja po Richteru pogodio je sjeveroistočni dio Japana, zbog čega je obalni dio pogodio tsunami visok jedan metar.

Radi se o području Japana koje su u ožujku 2011. pogodili potres i tsunami u kojima je smrtno stradalo gotovo 20.000 ljudi, te je izazvana katastrofa u nuklearki u Fukushimi - najteža nuklearna kriza u svijetu u posljednjih 25 godina.

Epicentar potresa bio je na dubini od 40 kilometara istočno od najvećega japanskog otoka Honshua, a osjetio se i u Tokiju.

Nakon prvoga uslijedilo je još jedno blaže podrhtavanje tla magnitude 6,2 stupnja.

Nakon upozorenja za tsunami, tokijska energetska tvrtka Tepco je radnicima koji rade na sanaciji nuklearke Fukushime naredila da napuste elektranu.

Tepco je objavio da nisu zabilježene nikakve "neregularnosti" u nuklearnim elektranama kojima upravlja.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter