Japan: Slab tsunami nakon potresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slab tsunami zapljusnuo je sjeveroistočnu obalu Japana u subotu ujutro nakon potresa magnitude 7,1 u Tihom oceanu, no nema podataka o žrtvama ni štetama. Dva sata nakon pokretanja uzbune na tsunami, japanska meteorološka agencija ju je povukla.

Val visok 40 centimetara zahvatio je zaljev Kuji u prefekturi Iwate i grad Soma u prefekturi Fukushime, izvijestila je državna televizija NHK. Val visok 30 cm je zabilježen u Ishinomaki u prefekturi Miyagi, gradu razorenom 11. ožujka 2011. Stanovnici cijele te regije su upozoreni na potrebu da se udalje od obale.

NHK je upozorila da bi valovi mogli stići do obale nešto kasnije.

Tokijska elektro tvrtka Tohoku Electric Power navodi da je val visok 55 cm zabilježen u luci Onagawa gdje se nalazi jedna nuklearna centrala.

Osoblju nuklearne centrale Fukushima, teško oštećene u tsunamiju prije dvije i pol godine, naložena je evakuacija, navodi NHK pozivajući se na tvrtku TEPCO, koja vodi centralu i koja navodi da nije zabilježeno nikakvo novo odstupanje.

TV kanal precizira da u tom području nije zabilježen porast razine radioaktivnosti, kao ni problemi u drugim nuklearnim centralama u regiji, zaustavljenim nakon katastrofe Fukushime.

Za sada ni USGS ni japanska meteorološka agencija nisu zabilježile kasnija podrhtavanja tla.

Nakon potresa magnitude 9 u Tihom oceanu sjeveroistočno od Japana 11. ožujka koji je izazvao tsunami viši od 10 metara poginulo je više od 18.000 ljudi. Potres i tsunami su izazvali zaustavljanje sustava hlađenja centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjevroistočno od Tokija.

To je bila najteža nuklearna katastrofa nakon nesreće u Černobilu 1986. (HIna/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter