Japan: Raketa H2A ponijela u orbitu špijunski satelit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska raketa H2A lansirana u nedjelju ponijela je u orbitu novi špijunski satelit s radarom kako bi poboljšala nadzor susjedstva i obranu svog teritorija pred sjevernokorejskom prijetnjom, pišu mjesna glasila.

Raketa je nosila i eksperimentalni optički satelit.

Kako navodi novinska agencija Jiji, dva su uređaja uspješno lansirana u svemir nekoliko minuta nakon polijetanja i zadaća je uspješno obavljena.

Ti sateliti za "prikupljanje informacija" moći će također promatrati posljedice prirodnih katastrofa na otočju.

Raketa je lansirana iz svemirske baze Tanegashime, izvijestila je javna televizija NHK na svojoj mrežnoj stranici. Za razliku od drugih lansiranja, japanska agencija za svemirska istraživanja (Jaxa) ovo nije izravno prenosila na televiziji ni na internetu, budući da je riječ o vladinoj misiji povezanoj s obranom zemlje.

Zahvaljujući tom novom radarskom satelitu Japan, deset godina kasnije u odnosu na planirani početak projekta, dopunjuje sustav koji je osmislio koncem 1990-ih zbog prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Satelit može s visine od više stotina kilometara uočiti predmete veličine jednog metra, noću ili kroz sloj oblaka. Usto može poslužiti za prikupljanje podataka o šteti nastaloj u prirodnim katastrofama poput potresa, tsunamija i tajfuna.

Optički uređaj može pak snimati s većom točnošću nego stariji modeli.

Ovo se lansiranje događa u času kada Sjeverna Koreja prijeti da će izvesti treći nuklearni test. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter