Japan povlaci veleposlanika iz RH zbog seksualnog skandala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japansko ministarstvo vanjskih poslova smijenit ce japanskog veleposlanika u Hrvatskoj Yoshija Tamuru nakon što je u izvješcu ministarstva zakljuceno da je seksualno zlostavljao mladu žensku zaposlenicu veleposlanstva, no nece poduzimati stegovne mjere, rekli su dužnosnici vlade, a izvijestili japanski mediji.

Njegovo povlacenje s mjesta veleposlanika bit ce dio širih kadrovskih promjena koje ce biti objavljene 20. prosinca, prenijela je agencija Kyodo.

U travnju prošle godine Tamura je imao "fizicki kontakt" s Hrvaticom dvadesetih godina koja je tada tek bila zaposlena u veleposlanstvu, kada se njih dvoje našlo na stražnjem sjedištu automobila u kojem su bili službenim poslom, rekli su izvori bez dodatnih pojašnjenja.

Tamura, koji je imenovan veleposlanikom u Hrvatskoj u ožujku 2009., nakon toga je još pokušavao ostvariti kontakt sa zaposlenicom koja je naposlijetku uložila žalbu zbog seksualnog zlostavljanja.

Potom je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u sijecnju poslan da bi istražio navode zaposlenice te u izvješcu zakljucio da je veleposlanik zlostavljao ženu. Tamura je opetovano nijekao bilo kakav prekršaj.


Podijeli: Facebook Twiter