Japan pokrece prvi reaktor nakon Fukushime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska kompanija Kansai Electic Power priprema se u nedjelju staviti u pogon reaktor 3 nuklearne elektrane Ohi na zapadu zemlje, cime ce se okoncati razdoblje bez atomske energije uvedeno u Japanu nakon tragedije nuklearne elektrane u Fukushimi.

Unatoc vrlo podijeljenom javnom mišljenju, Kansai Electric Power dobio je 16. lipnja dopuštenje lokalnih vlasti i premijera da stavi u pogon reaktore 3 i 4 u Ohiju. Tvrtka je odmah pocela s pripremama.

Vlasti su zakljucile da se reaktori mogu staviti u pogon s punom sigurnošcu s obzirom na testove izdržljivosti, bez obzira na upozorenja seizmologa i na cinjenicu da ce radovi na jacanju obrane od potresa i tsunamija biti gotovi tek za tri godine.

Radi se na aktiviranju prvog reaktora nakon nesrece u Fukushimi 11. ožujka 2011. do koje je došlo nakon razornog potresa i tsunamija. Nakon toga, svih 50 nuklearnih reaktora u Japanu zaustavljeno je i zasad su samo oni u Ohiju dobili dopuštenje za rad.

Protiv ponovnog korištenja nuklearne energije na peticiju je potpise stavilo 7,5 milijuna ljudi, a posljednja dva petka deseci tisuca ljudi demonstrirali su protiv nuklearnih centrala ispred rezidencije japanskog premijera u Tokiju. Tri dana stotine demonstranata takoder prosvjeduju kod sjedišta centrale Ohi, pokušavajuci sprijeciti njezino puštanje u rad. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter