Japan: Osnovana antinuklearna stranka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije godine nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi i dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Japanu je osnovana nova politička grupacija, Stranka budućnosti, s ciljem poticanja razvoja novih energija.

Nastala na inicijativu Yukiko Kade, guvernerice okruga Shiga, Stranka budućnosti okuplja sve snage koje se protive nuklearnoj energiji i nada se da će na izborima 16. prosinca osvojiti dosta zastupničkih mjesta. Stranci budućnosti tako će, uz ostale brojne male pokrete, prići i stranka "Narod na prvom mjestu" koju je osnovao Ichiro Ozawa, bivši član vladajuće Demokratske stranke.

Svi oni rade na stvaranju ujedinjene "treće sile" kako bi se suprotstavili dvjema velikim strankama, Demokratskoj i Liberalnoj, koje desetljećima dominiraju japanskom politikom. "Ne radi se samo o zagovaranju napuštanja nuklearne energije, već i razvoju drugih oblika energije te osmišljavanju ekonomija onih regija u kojima se nalaze nuklearne centrale", kazala je Kada.

Premijer Yoshikiko Noda, čelnik demokrata, u programu stranke istaknuo je napuštanje nuklearne energije do 2040. godine. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter