Japan: Nova vlada spremna pokrenuti sigurne reaktore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi japanski ministar industrije Toshmitsu Motegi rekao je u četvrtak da će vlada pokrenuti atomske reaktore koje je neovisno povjerenstvo za nuklearnu regulaciju ocijenilo sigurnima, sukladno stajalištu premijera Shinza Abea.

Motegi je također obećao da će maksimalno biti korištena obnovljiva energija, kao i maksimalne uštede prirodnih izvora. Reaktori će biti pokrenuti kada neovisne instance regulacije na temelju znanstvenih saznanja utvrde sigurnosno stanje, objasnio je ministar nove vlade desnog centra na konferenciji za novinare.

Kada te instance ocijene da je neki reaktor siguran, vlada će odlučiti o njegovu pokretanju i za to preuzeti odgovornosti, dodao je. U vezi nastavka gradnje reaktora, odluka će biti donesena na temelju studija o sigurnosti.

Prethodna vlada lijevog centra koju je vodio Yoshihiko Noda obznanila je namjeru da ukine upotrebu nuklearne energije tijekom 2030-ih godina, što nije u planu ove vlade.

Prije objave tog stajališta Noda je dozvolio pokretanje dvaju nuklearnih reaktora, jedinih reaktora u Japanu koji su trenutačno aktivni, od njih ukupno 50 reaktora. U ostalima se provode dodatna sigurnosna ispitivanja.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka Shinza Abea drži da si iz gospodarskih razloga Japan ne može dozvoliti da ostane bez nuklearne energije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter