Japan: Nije sigurno da je najgore prošlo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski su strucnjaci uspjeli u ponedjeljak spojiti šest oštecenih nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima s elektricnim napajanjem, ali, kako tvrde, prerano je reci da je došlo do obrata situacije u pozitivnom smjeru, prenosi Reuters.

Struja je spojena ali zasad nije ukljucena vecina pumpi i hladionika koji su najvjerojatnije teško ošteceni u potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka pogodili Japan i izazvali najgoru nuklearnu nesrecu u svijetu od Cernobila. Za sada je aktivirana samo jedna pumpa, a oštecenim reaktorima i bazenima s potrošenim gorivom u nuklearki Fukushima Daiichi, 240 kilometara sjeverno od Tokija, hitno je potrebno hladenje pomocu klima uredaja i vode.

Americki ministar za energetiku Steven Chu je na upit da li je najgore u nuklearnoj krizi u Japanu prošlo odgovorio da se "vjeruje da je tako", ali da ne želi to još potvrditi. Americko regulatorno povjerenstvo za nuklearnu energiju je objavilo da se cini da razina radijacije pada, ali nuklearni strucnjaci u SAD-u i drugdje nisu u to baš potpuno uvjereni.

Pozdravili su uspostavu elektricnog napajanja, ali kako nisu sigurni što radi a što ne, ne mogu biti sigurni da je najgore prošlo. "Nisam siguran da je kriza prošla, ali stvar se krece u dobrom smjeru", rekao je Peter Hosemann, profesor na odjelu nuklearne energije sveucilišta Berkeley.

Najviše su ošteceni reaktori 3 i 4, pogodeni prošlotjednom eksplozijom. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost je priopcila da u reaktoru 3, koji sadrži vrlo toksican plutonij, raste pritisak te da ce se možda morati ispustiti nuklearna para. To je ucinjeno i prošli tjedan kada su u atmosferu ispuštene niske razine radijacije. Reaktori 5 i 6 su u tzv. hladnom pogonu. Prošli tjedan je pokrenuta pumpa na diesel koja hladi reaktore i njihove bazene s potrošenim gorivom.

"Htjeli bismo u to stanje dovesti i reaktore 1, 2, 3 i 4", kazao je nuklearni strucnjak Tony Irwin, dodavši da ga zabrinjava bazen za hladenje u reaktoru 4 koji je prepun potrošenog goriva. "To je glavni izvor radijacije", rekao je. Ocijenio je da napori idu u "dobrom smjeru", ali da "još nismo na tocki da bismo mogli reci da smo potpuno zadovoljni".

Inženjeri zasipaju kompleks s tisucama tona morske vode kako se šipke goriva ne bi pregrijale i ispuštale više radijacije. Najmedin Meshkati, nuklearni strucnjak i strucnjak za zaštitu okoliša na Sveucilištu Južna Kalifornija u Los Angelesu, tvrdi da je mjera bila neophodna, ali da takoder i zabrinjava. "Gdje odlazi ta morska voda. Ta je voda sada radioaktivni otpad, zanima me da li se negdje odlaže ili se vraca u more. To je taj skriveni dio ove katastrofe", objasnio je Meshkati.

Japanske vlasti su priznale da je dio vode otišao u ocean i složili su se da to treba nadzirati, no sveukupno su optimisticniji nego ranije, na pocetku nuklearne krize.


Podijeli: Facebook Twiter