Japan: Nema naznaka topljenja nuklearne jezgre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu blizu 100.000 djece je raseljeno, ocijenila je u ponedjeljak nevladina organizacije pomoci djeci Save the Children, sa sjedištem u Velikoj Britaniji. "Blizu 100.000 djece je raseljeno nakon potresa i tsunamija u petak", naveo je u priopcenju u ponedjeljak Stephen McDonlad, zadužen za organizaciju u Japanu. Njihovi su domovi razoreni i mnogi od njih ce biti smješteni u prepunim prihvatnim centrima. Organizacija Save the Children pozvala je da se prikupi milijun funti kako bi se financirala operacija pomoci sjeveroistoku arhipelaga.

Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je objavila kako zasad nema naznaka topljenja nuklearne jezgre u elektrani pogodenoj potresom i tsunamijem. "Mislim da trenutacno nemamo nikakvih naznaka topljenja jezgre", rekao je viši dužnosnik IAEA-e James Lyons na konferenciji za novinare o stanju u Japanu. Zamjenik glavnog direktora IAWA-e Denis Flory rekao je da je razina radijacije dosegla najvišu razinu u subotu, a potom je istog dana pala.

Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano u ponedjeljak je malo vjerojatnom ocijenio mogucnost velike eksplozije reaktora 2 nuklearne elektrane Fukushima 1, oštecene u potresu i tsunamiju u petak. Iako je u reaktoru 2 u tijeku slijed istih havarija kao i u druga dva reaktora, Edano je rekao da u tom reaktoru nece doci do velike eksplozije zbog akumuliranog vodika, kao što se to, po medijskim izvješcima, dogodilo sa zgradama u kojima su smješteni reaktori 1 i 3.

Od siline eksplozije zgrade reaktora 3 u ponedjeljak nastale su rupe u susjednoj zgradi u kojoj se nalazi reaktor 3. Zbog toga ce vodik koji se stvara dekompresijom, ako se operator odluci nastaviti taj postupak, izaci kroz te rupe, a nece se akumulirati do razine koja bi mogla izazvati eksploziju. Edano je dodao kako se operator nada stabiliziranju stanja zahvaljujuci poduzetim mjerama.



Nuklearka Fukushima 1, pogodena potresom i tsunamijem u petak, ima šest reaktora. Smještena je 250 km sjeverno od Tokija u kojem živi oko 35 milijuna stanovnika. Vlasti pokušavaju ograniciti i gospodarski utjecaj katastrofe koja je drasticno smanjila opskrbu strujom u podrucju Tokija gdje su tvrtke djelomicno prekinule proizvodnju.

U PONEDJELJAK DVIJE EKSPLOZIJE


Dvije eksplozije vodika dogodile su se u ponedjeljak ujutro u reaktoru 3 nuklearne centrale Fukushima 1, koja je vec teško pogodena u potresu. Od petka se u toj centrali dogada niz teških problema zog nefunkcioniranja sustava hladenja i pokušavaju se pronaži rješenja za sniženje tlaka u reaktorima koji se ne hlade pravilno.

Reaktor je izdržao nove eksplozije, ustvrdio je u ponedjeljak operater Tokyo Electric Power (Tepco). Državni tajnik japanske vlade Yukio Edano izvijestio je da je spremnik jezge u reaktoru neoštecen i da je mogucnost radioaktivnog istjecanja "slaba". "Zaštitna zgrada reaktora danas je eksplodirala, no sigurnosni zaštitni omotac nije oštecen", objavila je u Becu Medunarodna agencija za atomsku energiju IAEA. Informaciju je IAEA primila od Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost te je takoder izvijestila da je šest osoba ozlijedeno. Uzrok dviju eksplozija u ponedjeljak jest akumulacija vodika.

Posada americkog nosaca zrakoplova Ronald Reagan, koji je u nedjelju doplovio do sjeveroistocne obale Japana, bila je izložena zracenju iz nuklearke oštecene u potresu te je nosac udaljen, objavila je americka 7. flota. Izvor radijacije je oblak iz nuklearne centrale, no razina radijacije tako je niska da nije opasna za zdravlje.

Slicna eksplozija dogodila se u subotu na reaktoru br. 1 iste centrale, smještene oko 250 km sjeveroistocno od Tokija. Tepco je pokrenuo operaciju smanjenja pritiska na tom reaktoru, ciji se sustav hladenja pokvario. Japanske vlasti uvjeravaju da to istjecanje nije imalo posljedica po zdravlje osoba izvan zone blizu centrale.

Centrala Tokai 2, smještena 120 km sjeveroistocno od Tokija, takoder je u nedjelju imala problema s hladenjem ali bez šteta, kako tvrde vlasti. Vlasti su uspostavile sigunosnu zonu zabrane pristupa u radijusu od 20 km oko nuklearke Fukushima Daiichi, te u radiusu od 10 km oko drugih nuklearki u toj regiji.



UŽURBANO TRAŽENJE PREŽIVJELIH

U podrucju opustošenom potresom jacine 8,9 iza kojega je uslijedio tsunami, spasioci užurbano traže preživjele. Javna televizija HK javila je da je broj poginulih u katastrofi premašio 10.000. Agencija Kyodo news javila je u ponedjeljak da je na obalama pefektue Miyagi ponadeno oko 2.000 tijela.

Više od 300.000 ljudi u cijeloj je zemlji evakuirano, a gotovo je 2 milijuna kucanstava na hladnom sjeveru Japana bez struje i grijanja. Premijer Naoto Kan kazao je u nedjelju da se zemlja suocava s "najvecom krizom unazad 65 godina, od Drugog svjetskog rata".

Nekoliko zemalja poput Francuske i Njemacke pozvalo je svoje državljane koji žive u podrucju Tokija da otputuju ako mogu iz bojazni od novog potresa jacine 7 do kojeg bi moglo doci do srijede na sjeveroistoku.

Više od deset zemalja poslalo je svoje spasilacke skupine na sjeveroistocnu japansku obalu kako bi domacim ekipama pomogli u traganju za nestalima i njihovom spašavanju. Sedamdesetak zemalja svijeta ponudilo je svoju pomoc, a ona ne dolazi samo od saveznickih zemalja poput Sjedinjenih Država, nego i od onih s kojima su odnosi napetiji, kao što je Kina. Cak je i ratom opustošeni afganistanski Kandahar ponudio da pomogne Japancima. Kandahar je iz gradskog proracuna izdvojio 50 tisuca dolara za pomoc "braci i sestrama u Japanu". "Znamo da to za zemlju kao Japan nije velika svota, ali je znak zahvalnosti" za ono što je Japan ucinio za Kandahar, rekao je gradonacelnik Gulam Hajdar Hamidi.



TVORNICE ZATVORENE, DIONICE TONU


Vlada je upozorila da ce potres "imati znatan utjecaj na gospodarske aktivnosti brojnih sektora". Na Tokijskoj su burzi cijene dionica jutros potonule više od 6 posto, a ulagaci se užurbano povlace iz rizicnih ulaganja jer je Japan, nakon razornog potresa u petak, suocen s nuklearnom, humanitarnom i gospodarskom krizom. Nastavljajuci poniranje od petka, kada je pred sam kraj trgovanja na Tokijskoj burzi Japan uzdrmao najveci potres u njegovoj povijesti, Nikkei indeks strmoglavio se jutros više od 6 posto. Time je izbrisano više od 150 milijardi dolara tržišne vrijednosti japanskih kompanija.

Trgovanje na burzi otežano je jer mnogi žele prodati dionice, no malo je kupaca, pa se nekim dionicama uopce ne trguje, dok ostale kupce nalaze na znatno nižim razinama nego u petak.

Cijena dionice Toyote, najveceg svjetskog proizvodaca automobila, potonula je jutros oko 9 posto. Kompanija je do daljnjega prekinula proizvodnju u svih svojih 12 tvornica u Japanu, koje cine 38 posto svih Toyotinih proizvodnih kapaciteta. Snažno su, više od 15 posto, potonule i cijene dionica elektronickih divova Hitachija i Toshibe. I mnoge druge kompanije zatvorile su svoje tvornice u petak.

Poremecen je lanac opskrbe širom svijeta, posebno u tehnološkom i brodogradevnom sektoru. Japan je vodeci svjetski proizvodac elektronike koji je, prema podacima konzultantske tvrtke IHS iSuppli, u prošloj godini bio zaslužan za 14 posto globalne proizvodnje racunala, potrošacke elektronike i druge komunikacijske opreme. Najteže su pogodene tvrtke susjedne Južne Koreje, uvelike ovisne o japanskim staklima za LCD televizore, opremi za cipove, silikonskim plocicama i drugim proizvodima potrebnima u proizvodnji poluvodica.


Podijeli: Facebook Twiter