Japan ce zatvoriti Fukushimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japan ce trajno zatvoriti cetiri reaktora u oštecenoj nuklearci Fukushima, priopcio je TEPCO, kompanija koja upravlja tom elektranom, prenosi BBC. Preostala dva reaktora, peti i šesti, uspješno su zatvorena i sigurna. Radioaktivnost u okolici nuklearke i danas je rasla: u moru kod nuklearke razina radioaktivnog joda bila je 3.355 puta veca od normalne, što je najviša izmjerena vrijednost od 11. ožujka.

Prošle nedjelje ta je vrijednost iznosila 1.850 puta više od uobicajene, premda su iz TEPCO-a i tada i danas uvjeravali da zbog toga nikakva opasnost morskoj flori i fauni ne prijeti. Zamjenik direktora agencije Hidehiko Nishiama rekao je da jod znacajno oslabi dok stigne do ljudi.S time se ne slažu drugi strucnjaci, koji tvrde da ce posljedice po okoliš i more zbog Fukushime biti dugorocne.

Japanski strucnjaci razmatraju mogucnost pokrivanja reakora u Fukushimi specijalnim materijalom ne bi li sprijecili širenje radioaktivnih tvari, izjavio je vladin tajnik Jukio Edano.

Vlada je danas naredila operatoru da odmah pocne primjenu novih sigurnosnih mjera, ukljucujuci pripremu rezervnih sistema za slucaj nestanka elektricne energije. U pripravnosti ce i ubuduce biti vatrogasni kamioni da bi se održalo hladenje oštecenih reaktora i bazena s iskorištenim nuklearnim šipkama.

Japan je danas obecao da ce poboljšati svoje sigurnosne standarde za nuklearke, priznavši po prvi put da ti standardi nisu bili dovoljni kada je tsunami oštetio nuklearna postrojenja u Fukushimi, što je prouzrocilo najgoru svjetsku nuklearnu katastrofu od Cernobila 1986. godine.


Podijeli: Facebook Twiter