Japan bira parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 100 milijuna Japanaca bira u nedjelju novi saziv donjeg doma u nadi da će nakon šest premijera u šest godina izabrati postojanijeg predsjednika vlade koji će pokrenuti zemlju razočaranu vladavinom Demokratske stranke Japana (DPJ) nakon njezine povijesne pobjede 2009.

Premijer Yoshihiko Noda raspustio je parlament sredinom studenoga i otvorio put za izbore u zemlji 10 mjeseci prije roka, piše agencija AFP. 

Ankete predviđaju pobjedu konzervativne Liberalno-demokratske stranke (LDP) koja je neprekidno vladala 50 godina do 2009., kada je pobijedio DPJ (lijevi centar) s 308 zastupničkih mjesta u parlamentu od 480. 

PDJ je, međutim, razočarao birače koji mu zamjeraju nerješavanje društveno-gospodarskih teškoća i neispunjenje  obećanja. Neka od obećanja bila su besplatno školovanje za sve srednjoškolce, obiteljski doplatci, smanjenje poreza za mala i srednja poduzeća, ukidanje naplate cestarina.

Povjerenje je PDJ izgubio i zbog tsunamija koji je u ožujku 2011., izazvao havariju nuklearne elektrane Fukushima, a vlada je, prema mišljenju Japanaca, propustila djelovati kompetentno i brzo. Cijenu svojih propusta PDJ je već platio ljeti 2010., kada je izgubio većinu u Senatu. 

Nasuprot ljevici, konzervativni  PLD se prestrojio i nada se pobjedi na čelu s bivšim premijerom Shinzom Abeom. 

Japan je traumatiziran nuklearnom katastrofom u Fukushimi te je nuklearna energija bila u središtu izborne kampanje.  Ljevica je obećala Japan bez nuklearne energije za 30 godina, a PLD, tradicionalno blizak gospodarstvenicima, obećao je svoju  strategiju predstaviti za  tri godine. 

Mnogi Japanci, a napose mladi, razočarani su tradicionalnim strankama i vjeruje se da bi manje i neke nove stranke mogle ostvariti veći uspjeh. 

Nova vlada koja će biti izabrana u nedjelju morat će se uz gospodarske i društvene probleme nositi s teretom odnosa sa susjednim gospodarskim divom Kinom i sve konkurentnijom Južnom Korejom kao i s nepredvidivom Sjevernom Korejom koja je ovaj tjedna testirala interkontinentalnu raketu. 

Japan je zaoštrio odnose s Kinom oko otočja u Južnokineskom moru na koje obje države polažu pravo. Također bi mogao redefinirati odnose sa  Sjedinjenim Državama, svojim tradicionalnim saveznikom.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter