Japan: Abe nije izrazio žaljenje azijskim zemljama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekidajući s tradicijom, japanski premijer Shinzo Abe nije u četvrtak izrazio nikakvo žaljenje azijskim zemljama zbog patnje koju im je nanio Japan tijekom Drugog svjetskog rata, u govoru povodom 68. obljetnice japanske kapitulacije.

U kratkom govoru održanom u Tokiju na svečanosti u prisustvu cara Akihita i carice Michiko, Abe se zadovoljio odavanjem počasti žrtvama sukoba i izražavanjem želje da mir potraje.

"Nikad neću zaboraviti da je do mira i prosperiteta u kojima sada uživamo došlo žrtvovanjem vaših života", kazao je Abe na račun Japanaca nestalih tijekom rata na Pacifiku. Na kraju je jednostavno zaključio: "Učinit ćemo što je u našoj moći da damo doprinos miru u svijetu".

Unazad dvadesetak godina, što je učinio i Abe tijekom svog prethodnog premijerskog mandata 2006. i 2007., premijeri su koristili svečanost komemoracije za izražavanje kajanja zbog patnji nanesenih susjednom azijskom stanovništvu.

U četvrtak, neposredno prije govora, dvojica ministara njegove desne vlade posjetila su svetište Jasukuni u Tokiju koje japanski susjedi smatraju simbolom japanske militarističke prošlosti jer se u njemu među 2,5 milijuna žrtava tijekom i uoči Drugog svjetskog rata odaje počast i japanskim ratnim zločincima. Abe ipak nije osobno otišao u Jasukuni.

Kina je "oštro osudila" dolazak japanskih ministara u Jasukuni i priopćila da "takva hodočašća vrijeđaju osjećaje naroda Kine i drugih azijskih zemalja žrtava Japana". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter