Janukovičeva stranka u vodstvu na izborima u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladajuća ukrajinska Stranka regija predsjednika države Viktora Janukoviča osvaja 37 posto glasova na parlamentarnim izborima, a oporbeni blok bivše premijerke Julije Timošenko 21 posto, objavilo je državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak ujutro nakon četvrtine prebrojanih glasova s birališta.

Riječ je o rezultatima proporcionalnog sustava, odnosno glasanja za izborne liste, kojim se dobiva 225 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu. Ostatak se bira većinskim sustavom po izbornim jedinicama.

Po tim rezultatima, na trećem su mjestu komunisti s 15 posto glasova, slijedi Udar slavnog boksača Vitalija Klička s 12 posto i nacionalistička stranka Svoboda sa sedam posto.

Stranka nogometne zvijezde Andrija Ševčenka s osvojenih 1,7 posto glasova nije prešla izborni prag.

Pretvoreno u mandate, Stranka regija osvaja 114 zastupnika, a oporbeni blok Julije Timošenko 40. Stranka regija nada se da će s rezultatima po izbornim jedinicama imati aposlutnu većinu u parlamentu.

U odnosu na rezultate izlaznih anketa objavljenih u nedjelju navečer po zatvaranju birališta, primjetan je znatno veći broj glasova za Stranku regija i komuniste. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter