Janukovic tvrdi da je postignut dogovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je u petak priopcila da je postignut dogovor o rješavanju krize na pregovorima izmedu predsjednika Viktora Janukovica, oporbe i trojice europskih ministara koji su trajali citavu noc, priopcila je služba ukrajinskog predsjednika za odnose s javnošcu.

Ona u priopcenju kaže da ce dogovor biti potpisan u podne (10.00 GMT) ali nije dala nikakve dodatne pojedinosti.

Oporba i ministri EU-a - Francuske, Njemacke i Poljske - nisu odmah potvrdili da je postignut dogovor, a jedan je europski izvor ranije kazao da su pregovori bili "vrlo teški". "Pregovori su bili vrlo teški i trajali su cijelu noc", kazao je. "Sada je stanka. Sudionici ce se ponovno sastati prije podneva".

Stanje u Kijevu tijekom noci bilo je napeto ali mirno, nakon dana sukoba izmedu policije i prosvjednika u kojima su poginuli deseci ljudi a mnogi su ozlijedeni. Na glavnom trgu u Kijevu tijekom noci, po izvješcima, nije bilo nasilja.

Europska unija odlucila je u cetvrtak nametnuti sankcije dijelu ukrajinskih dužnosnika. Ministri vanjskih poslova EU-a u priopcenju su kazali da ce ciljane sankcije ukljuciti zamrzavanje imovine i neizdavanje viza, te da ce biti uvedene po hitnom postupku. Sjedinjene Države upozorile su Kijev da razmišljaju o slicnom potezu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter