Janukovič tvrdi da je i dalje predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič priopćio je u četvrtak da je i dalje legitimni predsjednik Ukrajine i da je zatražio Rusiju da mu jamči osobnu sigurnost, što je i prihvaćeno, prenose ruske novinske agencije.

"Ja, Viktor Fedrovič Janukovič, obraćam se narodu Ukrajine. Smatram se zakonitim čelnikom ukrajinske države, izabran na temelju volje naroda", poručio je, kako ga prenosi Itar-Tass

"Ne mogu ostati indiferentan na tragične događaje u mojoj domovini. Smatram da sporazum o rješavanju ukrajinske krize, potpisan 21. veljače, koji sam potpisao s oporbenim čelnicima, nije ispunjen. Na ulicama vlada ekstremizam. Mojim pristašama i meni se fizički prijeti", kaže Janukovič.

Janukovič dodaje kako je zatražio da mu ruske vlaste zajamče sigurnost zbog prijetnji ukrajinskih ekstremista. U nastavku poruke naglašava kako odluke parlamenta nisu legitimne jer sjednicama nisu nazočili mnogi članovi Stranke regija i drugih stranaka.

"Članovi Stranke regija boje se za svoju sigurnost, neki su izloženi fizičkom nasilju i bili su prisiljeni napustiti Ukrajinu".

Svrgnuti predsjednik poručuje kako je jasno da stanovništvo na jugu i jugoistoku zemlje neće prihvatiti bezakonje kakvo dolazi kada ministre bira svjetina na trgu. "Pozivam da se smjesta obnovi ustavni poredak", naglašava Janukovič.

U priopćenju, koje još nema neovisnu potvrdu, ne navodi se gdje se Janukovič nalazi. Pojedini ruski mediji javili su, pozivajući se na službene izvore, da je u neimenovanom lječilištu nedaleko od Moskve.

Agencija Interfax je objavila da je Janukoviču odobren zahtjev za zaštitom na ruskom teritoriju. "U svezi s apelom predsjednika Janukoviča da mu se jamči osobna sigurnost, mogu objaviti da je zahtjev odobren na teritoriju Ruske Federacije", kazao je agenciji neimenovani ruski izvor.

Janukovič je pobjegao iz Kijeva u petak. Pošto je dvaput zaustavljen u pokušaju prelaska ukrajinske granice zračnim putem, posljednji je put viđen u nedjelju na Krimu. Ukrajinske su vlasti za njim raspisale tjeralicu zbog zločina protiv civila na Majdanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter