Janukovič tvrdi da je i dalje legitimni predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič optužio je u utorak nove vlasti u Kijevu da pokušavaju potaknuti građanski rat u zemlji i ustvrdio je da je on i dalje legitimni predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, javljaju ruski mediji.

Pod krinkom navodno legitimne vlade u zemlji "djeluje banda neonacionalista i fašista", rekao je Janukovič na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu na jugu Rusije istaknuvši da oni smjenjuju više vojne časnike koji se protive primjeni sile protiv mirnog stanovništva. "Oni žele... potaknuti građanski rat", rekao je.

"Ukrajina sada preživljava teško vrijeme. Vaše akcije dovele su do toga da se odcjepljuje Krim, da čak pod prijetnjom oružja stanovništvo istoka zemlje traži poštivanje svojih prava. Preživjet ćemo taj kaos, ljudi koje ste prevarili doći će k sebi, i zemlja će ustati i ujediniti se", poručio je Janukovič novoj vlasti, koju je nazvao nelegitimnom.

Po njegovim riječima, gradovima u Ukrajini patroliraju maskirani naoružani ljudi, a bezakonje je u porastu.

"Želio bih vas podsjetiti da sam ja i dalje jedini legitimni predsjednik Ukrajine kao i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Ja nisam prijevremeno prekinuo svoj mandat, živ sam i smijenjen sam u suprotnosti s ukrajinskim ustavom", rekao je Janukovič.

"SAD i još nekoliko zemalja kažu da sam ja navodno izgubio legitimitet jer sam pobjegao iz zemlje. Ponavljam: nisam nikamo pobjegao. Kada su radikali zauzimali vladine zgrade i predsjedničku administraciju, kada se dogodilo protuustavno preuzimanje vlasti uz uporabu oružja ja sam bio, kao što je poznato, u Ukrajini." Istaknuo je da je bio prisiljen otići iz Ukrajine zbog "neposredne opasnosti za život".

Naglasio je da su vlast u zemlji preuzeli "nacionalistički profašistički razbojnici", a izbori 25. svibnja koje je najavila "klika koja je došla na vlast u rezultatu državnog udara" bit će "nelegitimni i u suprotnosti s ukrajinskim ustavom". "Vjerujem da će se ti izbori održati pod potpunom kontrolom ekstremističkih snaga", dodao je.

Nakon objavljenih glasina u ukrajinskim medijima da je imao infarkt i da je umro, Janukovič je rekao da se dobro osjeća, ali da je duboko zabrinut zbog događaja u Ukrajini.

Također je izrazio nadu da će se uskoro vratiti u Kijev. "Čim dopuste okolnosti, a uvjeren sam da neću dugo čekati, obavezno ću se vratiti u Kijev."

Janukovič je rekao da se namjerava obratiti američkom Kongresu, Senatu i Vrhovnom sudu sa zahtjevom da oni daju ocjenu poteza svojih čelnika prema Ukrajini.

"Pritom mislim na izjavu SAD-a da će Ukrajina dobiti milijardu dolara. Američki zakoni zabranjuju bilo kakvu financijsku potporu državi čiji je predsjednik svrgnut silom", ustvrdio je. "Vi nemate pravo davati novac banditima."

"Nitko nema pravo ohrabrivati nasilje i podržavati državni udar", rekao je i pozvao međunarodnu zajednicu da "ne podržava neustavne prevrate". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter