Janukovič spreman za kompromis s oporbom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u četvrtak je zakazao izvanrednu sjednicu parlamenta ne bi li se završila politička kriza koja prerasta u nasilne prosvjede pa promatrači zaključuju da je možda spreman za kompromis s oporbom.

Istovremeno je Janukovičev premijer Mikola Azarov prosvjednike optužio da žele državni udar i odbacio mogućnost održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora.

Janukovič će se sastati s oporbenim čelnicima, među kojima je i bivši boskaški prvak Vitalij Kličko, pa su prosvjednici u glavnome gradu pristali na primirje s policijom do 20 sati (19 po srednjoeuropskom vremenu).

Na internetskoj stranici parlamenta piše kako će se izvanredno zasjedanje Vrhovne Rade održati u utorak.

Azarov je u Davosu u Švicarskoj, na Svjetskom ekonomskom forumu i odande upozorava na mogući državni udar. "Svi koji su za ovaj udar trebali bi jasno reći: 'Da, mi smo za svrgavanje legitimih ukrajinskih vlasti', a ne skrivati se iza mirnih prosvjednika".

"Riječ je o pravom pokušaju državnog udara", prenijela je ruska agencija Interfax njegove riječi.

Prosvjedi protiv Janukoviča počeli su u studenome kad je iznenada odlučio nepotpisati ugovor s Europskom unijom nego se okrenuti Rusiji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter