Janukovič smijenjen, Timošenko na Majdanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik ukrajinskog parlamenta izjavio je u subotu da je smijenjeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pokušao odletjeti u Rusiju, ali je spriječen i nalazi se oko grada Donjecka, dok je oslobođena oporbena čelnica Julija Timošenko stigla u Kijev i prodemokratskim prosvjednicima poručila da nastave s prosvjedima iako je parlament smijenio Janukoviča.

"Pokušao se ukrcati na zrakoplov za Rusiju, ali su ga granični policajci spriječili", prenosi agencija Interfax Oleksandera Turčinova, Janukovičevog protivnika.

U emotivnom govoru tisućama prodemokratskih prosvjednika na Majdanu kamo je stigla u invalidskim kolicima, Timošenko je rekla: "Nemate pravo napuštati Majdan...Nemojte još prestati!". Govor, u kojem je još rekla da bi Janukoviča trebalo natjerati da dođe na Majdan, neki su pozdravljali, a neki su ga izviždali.

Bivša premijerka je ranije u subotu puštena iz bolnice gdje je bila zatočena nakon osude za zloporabu dužnosti 2011. "Sigurna sam da će Ukrajina postati članica EU-a u bliskoj budućnosti i to će sve promijeniti", rekla je Timošenko novinarima neposredno nakon izlaska iz bolnice.

U subotu navečer stigla je u glavni grad i prosvjednike na Majdanu pozdravila kao "junake koji će se pamtiti stoljećima".

Istovremeno, radikalna oporbena skupina Pravi put najavila je da će nastaviti s prosvjedima u Kijevu unatoč tome što je parlament smjenio Janukoviča. "Pravi put se neće razići", priopćila je jedna od skupina koja sudjeluje u prosvjedima u ukrajinskom glavnom gradu. "Nije vrijeme za slavlje. Moramo biti jedinstveniji nego ikada prije", stoji u priopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da je mirovni sporazum potpisan u petak "značajno degradiran zbog nesposobnosti ili nedostatka političke volje oporbenih čelnika da ga ispoštuju", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Ilegalne ekstremističke skupine odbijaju predati oružje i kontroliraju Kijev uz prešutno odobravanje oporbenih vođa", rekao je Lavrov u telefonskom razgovoru s Kerryem. On je podsjetio Kerrya da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da "iskoristi svaku priliku kako bi se zaustavile ilegalne akcije radikala i stvari vratile u ustavne okvire".

Iz Bijele kuće je stigao odgovor u kojem stoji da će "SAD surađivati sa saveznicima i Rusijom kako bi poduprli snažnu i demokratku Ukrajinu". Američka administracija također je pozdravila oslobađanje Julije Timošenko i poručila "da je sudbina Ukrajinaca u njihovim rukama".

Parlament zakazao izbore za svibanj

Ukrajinski parlament odlučio je u subotu da smjenjuje predsjednika Viktora Janukoviča te je odredio 25. svibnja kao datum prijevremenih predsjedničkih izbora. U parlamentu koji ima 450 mjesta odluku da Janukovič više ne može obnašati svoju ustavne ovlasti poduprlo je 328 zastupnika. Zastupnici su odluku pozdravili velikim pljeskom i otpjevali nacionalnu himnu.

Zatočena ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko puštena je u subotu na slobodu, iz bolnice u Harkivu u kojoj se nalazila pod zatvorskom paskom, nakon što je ukrajinski parlament ranije tijekom dana izglasao da ona bude oslobođena po hitnoj proceduri. Bivša premijerka, vatrena protivnica predsjednika Viktora Janukoviča, večeras je stigla u Kijev.

Timošenko (53) se nalazila u zatvoru od 2011. zbog zloporabe ovlasti povezano s potpisivanjem plinskih sporazuma s Rusijom, nakon suđenja koje je EU ocijenila politički motiviranim. Zastupnici ukrajinskog parlamenta izglasali su u subotu rezoluciju kojom se traži "hitno" oslobađanje Julije Timošenko, bez potrebe za potpisom predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ne kani dati ostavku niti otići iz zemlje, prenijela je u subotu ruska agencija Interfax. "Ja sam legitimni predsjednik i neću otići iz zemlje", rekao je u intervjuu za ukrajinsku televiziju koji je prenio Interfax. Janukovič drži kako se u Ukrajini događa "državni udar". Stanje u zemlji usporedio je s nacističkim dolaskom na vlast u Njemačkoj tridesetih godina dvadesetog stoljeća.

"Svjedočimo povratku vremena kada su 30-tih godina prošlog stoljeća nacisti došli na vlast u Njemačkoj i Austriji. Sada je isto... Učinit ću sve da zaštitim zemlju od podjele i spriječim krvoproliće", rekao je Janukovič. U intervjuu je svoje protivnike prozvao gangsterima koji teroriziraju cijelu zemlju te najavio putovanje kroz jugoistok Ukrajine i susrete s narodom. Po Janukovičevim riječima, i na njega su pucali.

Prosvjednici su ušli u predsjednički ured i njegovu rezidenciju i nastavljaju tražiti njegovu ostavku. Tijekom prijepodnevna nije se znalo gdje se nalazi ukrajinski predsjednik, a nedoumice je prekinula njegova savjetnica koja je kazala da se nalazi u Harkivu, gradu na istoku Ukrajine, rekla je njegova savjetnica.

U Harkivu se održava kongres ukrajinskih proruskih regija, u nazočnosti ruskih zastupnika i guvernera. Cilj kongresa, na kojem sudjeluje 4.000 izaslanika, je "spriječiti krvoproliće u regijama", rekao je guverner regije Harkiva Mihajlo Dobkin otvarajući skup.

Na njemu pak sudjeluju visoki ruski parlamentarci, među kojima i predsjednik odbora za vanjske poslove Dume Aleksej Puškov. "Nema ni zrna separatizma u tom kongresu. Glavna poruka u govorima koji su se čuli je 'ne želimo dijeliti zemlju'", napisao je Puškov na svojem Twitter računu.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski ocijenio je u subotu da događaji u Ukrajini nisu državni udar, dok je Rusija osudila stajalište oporbe i upozorila na prijetnju suverenitetu zemlje, prenosi France Presse.

"Ovo nije državni udar. Vladine zgrade su napuštene. Predsjednik parlamenta izabran je zakonito. Predsjednik (Viktor) Janukovič ima 24 sata da potpiše stupanje na snagu ustava iz 2004.", napisao je Sikorski na Twitteru. Sikorski, jedan od tvoraca sporazuma od petka, zajedno s njemačkim i francuskim šefom diplomacije, to je napisao neposredno nakon što je predsjednik Viktor Janukovič objavio da je u zemlji na djelu državni udar.

Rusija je pak osudila poteze oporbe i kazala da ona "ne samo da nije ispunila ni jednu od svojih obveza već ima nove zahtjeve, te se predala u ruke naoružanim ekstremistima i pljačkašima čija djela predstavljaju izravnu prijetnju suverenitetu i ustavnom poretku Ukrajine", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski je parlament danase imenovao i novog ministra unutarnjih poslova, suradnika Julije Timošenko. Arsen Avakov izabran je na plenarnoj sjednici s 275 glasova od 324 glasača. Drugi bliski suradnik Julije Timošenko, Oleksander Turčinov ranije je izabran za predsjednika parlamenta.

Međutim, na kongresu proruskih regija u Harkivu, koji je počeo u subotu, sudionici stavljaju pod znak pitanja legitimitet parlamenta.

Parlament je u posljednja 24 sata usvojio seriju odluka kojima se smanjuju predsjednikove ovlasti i utire put formiranju vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim predsjedničkim izborima.

Mihajlo Dobkin, guverner regije Harkiva kazao je da se kongres ne sprema podijeliti zemlju, već očuvati je. (GI/Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter