Janukovic naložio istragu o "premlacivanju" Timošenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovic, koji je pod pritiskom europskih politicara zbog postupanja prema svojoj politickoj protivnici Juliji Timošenko koja je osudena na zatvorsku kaznu, naložio je tužiteljima da istraže njeno navodno premlacivanja od zatvorskih cuvara prošlog tjedna.

Timošenko je ovoga tjedna optužila zatvorske cuvare da su je tukli tijekom prisilnog premještanja u bolnicu prošlog petka i rekla da štrajka gladu. Zatvorska uprava je zanijekala njene tvrdnje no ukrajinska pucka pravobraniteljica rekla je da Timošenko doista ima modrice i zatražila kaznenu istragu.

"U skladu s mojim ovlastima naložio sam uredu državnog tužitelja da istraži to pitanje i nadam se da cemo uskoro imati konkretan odgovor", rekao je Janukovic novinarima u cetvrtak.

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku poliitku, zatražila je od Kijeva u cetvrtak da dopusti veleposlaniku EU-a da posjeti Timošenko u zatvoru a njemacki predsjednik Joachim Gauck je otkazao planirani posjet Ukrajini iduceg mjeseca obrazloživši tu odluku zabrinutošcu zbog postupanja spram bivše ukrajinske premijerke.

Sjenu na planove Ukrajine da popravi svoj imidž domacinstvom jednog od najvecih sportskih dogadaja na kontinentu, europskog nogometnog prvenstva, bacilo je i pismo povjerenice EU-a nadležne za ljudska prava Viviane Reding upuceno UEFA-i.

"Iskoristila bih ovu prigodu da podijelim svoje osobne zabrinutosti stanjem ljudskih prava u Ukrajini, zemlji u kojoj ce se organizirati utakmice prvenstva UEFA Euro-2012, a posebno dramaticnom situacijom Julije Timošenko", rekla je Reding u otvorenom pismu celniku UEFA-e Michelu Platiniju.

"Selektivna, pristrana pravda ne bi se trebala prihvatiti i nadam se da cete ovaj veliki trenutak Eura 2012 iskoristiti da prenesete te vrijednosti kojima smo oboje privrženi".

Timošenko se nalazi u zatvoru u Harkovu, jednom od cetiri ukrajinska grada u kojim ce se igrati utakmice europskog nogometnog prvenestva.

Timošenko (51) prošlog je listopada proglašena krivom za zloporabu vlasti dok je bila premijerka a ovoga mmjeseca protiv nje je pokrenut još jedan proces za izbjegavanje poreza. Ona je sve optužbe odbacila kao dio Janukoviceve kampanje protiv oporbe.


Podijeli: Facebook Twiter