Janšu osuđuju zbog širenja "rasističkog diskursa"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši slovenski premijer Janez Janša doživio je osude zbog navodnog širenja rasističkog diskursa jer je u polemici na Twitteru upotrijebio izraz "opančarsko novinarstvo" za prilog novinarke s neslovenskim prezimenom (Stojiljković) koja je pisala da se Janša ne odaziva na pozive sudova, odnosno da je odbio primiti sudski poziv u parnici s čovjekom kojega je nazvao "udbašem".

- Ocjenjujemo da je upotrijebljena oznaka opančar takva da je Janša njome želio poniziti i diskreditirati novinarku, ali je isto tako uvrijedio i sve koji dolaze iz krajeva bivše Jugoslavije, navela je u reakciji na twit vodećeg oporbenog čelnika izvanparlamentarna stranka Solidarnost, dodavši da je riječ o širenju rasističkog diskursa.

Simpatizeri Janšine stranke izraz "opančar" u anonimnim političkim polemikama na internetu najčešće koriste kao aluziju na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janšina političkog protivnika, dok Jankovićeve pristaše nazivaju "trenirkarima" (jer su navodno odjeveni u sportske trenirke) ili "jugovićima".

Oznake su osobito aktualne bile u vrijeme pred izvanredne parlamentarne izbore 2011. godine.

Janša ponovo postaje zvijezda pejorativnog, uvredljivog, pa i rasističkog diskursa, izjavio je filozof Boris Vezjak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter