Janšina stranka pobjeduje, kažu ankete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema najnovijim anketama u Sloveniji, više je mogucnosti da nakon prijevremenih izbora iduce nedjelje na vlast dodu stranke desnog centra, a mandat za sastavljanje vlade vjerojatno ce dobiti bivši premijer Janez Janša.

Njegova Slovenska demokratska stranka (SDS), prema anketi na 600 ispitanika koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija, dobila bi 31 posto glasova. To je velika prednost u odnosu na 18 posto glasova koliko može ocekivati Pozitivna Slovenija, stranka ljubljanskog gradonacelnika Zorana Jankovica koji je glavni Janšin konkurent za položaj mandatara.

Jankovic je i prema ostalim prognozama objavljenim zadnjih dana na drugom mjestu po broju ocekivanih glasova. On unaprijed iskljucuje mogucnost koaliranja s Janšom koji - prema Jankovicu - nije politicki vjerodostojan partner.

Na trecem i cetvrtom mjestu sa po osam posto glasova koje mogu ocekivati na biralištima su prema anketi Slovenske televizije Gradanska lista koju je oformio nekadašnji Janšin ministar za javnu upravu Gregor Virant, te Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora.

Koalicija koju bi formirali Janša i Virant, te Slovenska pucka stranka (SLS) kojoj se prognozira oko pet posto glasova, te stranka Nova Slovenija (NSI) (kojoj zadnje ankete najavljuju prestupanje izbornog praga i osvajanje do 7 posto glasova) bila bi "sjajna kombinacija", izjavio je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Peter Jambrek, pravnik i nekadašnji ministar koji se smatra ideologom stranaka desnog spektra vec 20 godina.

Inace anketa Slovenske televizije predvida da bi u parlament sa oko 5 posto glasova ušla i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Stranka je do sada sudjelovala u više vlada, ali ostaje pitanje njene poželjnosti u buducoj vladi jer se protivi reformi mirovinskog sustava koju vecina smatra neminovnom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter