Janši Hrvatska alibi za ostanak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politička kriza u Sloveniji ušla je u novu fazu nakon preksinoćnje odluke Građanske liste Gregora Viranta o povlačenju iz vladajuće koalicije desnog centra, a premijer sada već manjinske vlade Janez Janša ustrajava na opstanku vlade unatoč gubitku većine. Za Janšu ostavka »ne dolazi u obzir«, a dva od tri ključna razloga za održanje Janšinog kabineta povezani su s Hrvatskom: potreba pravodobne ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu i udovoljavanje rokovima pred arbitražnim sudom koji će presuditi u graničnom sporu. 

Prijevremene izbore na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade Janša je nazvao gubljenjem vremena i »praznim hodom«, jer pred Slovenijom stoje odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, poput ustavnog ograničavanja referendumskog zakonodavstva, ali i ratifikacija hrvatskog ugovora. 

Viranta, koji poziva Janšu da odstupi tvrdeći da Slovenija što prije mora dobiti »vladu čistih ruku«, Janša optužuje da nije svjestan ozbiljnosti situacije. Čelnike protukorupcijske komisije, koja je Janšu prije dva tjedna optužila za sustavno kršenje protukorupcijskog zakonodavstva i prikrivanje imovine, optužio je za »akt političke inkvizicije«. 

Politička situacija u Sloveniji nije stabilna, zbog čega Janša teško može odgovoriti kolike su šanse da Slovenija do 1. srpnja ratificira hrvatski ugovor, no upozorava da ni Europska unija, ni Hrvatska, ne žele dugotrajnu krizu i prijevremene izbore, niti predizbornu kampanju u kojoj bi se stranke svađale oko Hrvatske.

Kada je riječ o uvjetima za ratifikaciju hrvatskog ugovora, Janša je neumoljiv. Tvrdi da je stajalište Ljubljane i Bruxellesa identično, pozivajući se na prosinačke zaključke Europskog vijeća u kojima se Hrvatsku poziva da poštuje sve ratificirane ugovore, pa i onaj o sukcesiji. Dakle, smatra Janša, Hrvatska mora povući tužbe protiv Ljubljanske banke, jer je riječ o sukcesijskom pitanju. Sve drugo za Janšu »ne dolazi u obzir«. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter