Janša želi zaštititi sjeverni Jadran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova slovenska vlada, koja se treba konstituirati do 10. veljace, ne planira radikalne promjene na podrucju vanjske politike, zauzimat ce se za dobre odnose sa svim susjednim državama, a arbitražni postupak za rješenje granicnog prijepora s Hrvatskom vidi kao priliku za ostvarenje pravedne granice na moru i kopnu.

Koalicijski sporazum objavljen je u nedjelju na internet stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Najvecim dijelom posvecen programu za gospodarski oporavak i financijsku stabilizaciju, sporazum pet stranaka o djelovanju nove vlade ne predvida posebnih novosti na podrucju vanjske politike u odnosu na usmjerenje dosadašnje vlade Boruta Pahora, ali kao i na podrucju drugih resora naglašava potrebu štednje i racionalizacije, te najavljuje mogucnost ukidanja nekih veleposlanstava i konzulata, osobito u Europi.

Što se tice arbitražnog sporazuma o rješenju granicnog prijepora s Hrvatskom, kojem se vodeca stranka u novoj koaliciji protivila dok je bila u oporbi, zagovarajuci bilateralno rješenje tijekom hrvatskih pregovora za clanstvo u Europskoj uniji, arbitraža se sada naziva "prilikom" da se tim postupkom ostvare interesi Slovenije, što ce se dokazivati u pravnom podnesku koji do kraja godine treba predati arbitražnom sudu.

"Koalicijski partneri dosljedno ce djelovati u cilju ocuvanja teritorijalne cjelovitosti Slovenije. U pripremama za definiranje predmeta granicnog spora i u memorandumu (podnesku), Slovenija ce svoj zahtjev utemeljiti uz uvažavanje svih povijesnih i drugih cinjenica, ukljucujuci i nacelo pravednosti", navodi se medu ostalim u dijelu koalicijskog ugovora koji se odnosi na vanjske poslove.

Strucne i savjetodavne grupe koje u ministarstvu vanjskih poslova vec rade na koncipiranju strategije i argumentiranju slovenskih stajališta tijekom arbitraže, bit ce popunjene, pri cemu ce nova vlada suradivati s opozicijom, navodi se u tekstu koalicijskog ugovora.

"Od svih slovenskih predstavnika koji budu sudjelovali u arbitraži tražit ce se da dosljedno zagovaraju stajališta koja su dogovorena", predvida koalicijski ugovor.

Takoder, nova koalicija koja ce sastavljati vladu namjerava nastaviti diplomatske aktivnosti za proglašenje sjevernog Jadrana zonom pod posebnom zaštitom, a cijelog Jadranskog mora osjetljivim morskim podrucjem i to zbog ekoloških, socijalno-ekonomskih i drugih razloga, kako se navodi.

Diplomatske aktivnosti usmjerene na proglašenje sjevernog Jadrana podrucjem pod zaštitom i cijelog Jadranskog mora kao osjetljivog prostora provodit ce se u okviru Medunarodne pomorske organizacije (IMO) i regionalnim okvirima, a u tom cilju Slovenija namjerava dati i prilog za jadransku regionalnu strategiju svih država jadranskog bazena - Slovenije, Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter