Janša želi zabranu crvene zvijezde i Tita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova vladajuca koalicija u Sloveniji najavila je skore promjene ustava, a medu 40 prijedloga ustavnih promjena svih parlamentarnih stranaka su i ukidanje predsjednickih izbora, pravo na internet, ukidanje izbornih jedinica i uvodenje preferencijalnog izbornog sustava, ali i zabrana javnog velicanja svih totalitarnih režima, njihovih nositelja i simbola, što predlaže Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše, najveca stranka vladajuce koalicije.

To pak znaci da bi u Sloveniji ustavom moglo biti zabranjeno isticanje crvene zvijezde i imena Josipa Broza Tita kao komunistickih simbola, za što se Janšina stranka zauzima vec godinama.

Nije teško pretpostaviti da ce spomenuti prijedlog izazvati novi verbalni rat i produbiti ionako duboku provaliju izmedu slovenske ljevice i desnice. Odnos prema komunistickom nasljedu i simbolima i dosad je izazivao brojne napetosti i žestoke sukobe Janšine stranke s bivšom vladom Boruta Pahora, predsjednikom države Danilom Türkom i bivšim gradonacelnikom Ljubljane Zoranom Jankovicem.

Vecina ostalih prijedloga ustavnih promjena bliža je stvarnim problemima današnje Slovenije. Vladajuci i opozicija suglasni su oko promjena iznimno liberalnih referendumskih pravila, po kojima je u Sloveniji skoro svaki zakon moguce srušiti na referendumu. Janšina stranka tom se mogucnošcu obilato koristila dok je bila u opoziciji, a to je na koncu i srušilo Pahorovu vladu, no na vlasti Janša želi ograniciti pravo na referendum. (D. ROMAC)


Podijeli: Facebook Twiter