Janša u Parizu konzultirao stručnjake za arbitražu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Janez Janša se u petak kasno na večer u Parizu sastao sa stručnjacima koji su radili na pripremi slovenskog podneska za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom.

Janša se u Parizu sastao s odvjetničkom ekipom koju je Slovenija angažirala da je zastupaju na Arbitražnom sudu za određivanje granice, a oni su mu tom prigodom predstavili svoj dosadašnji rad i kalendarom sljedećih proceduralnih koraka za konačno rješenje spora, objavio je Janšin ured u priopćenju za javnost.

Zadnjih su se dana u slovenskim medijima pojavile sumnje hoće li Slovenija 11. idućeg mjeseca, kako je to predviđeno kalendarom suda, dostaviti svoj podnesak te definirati predmet graničnog spora. U njemu kao i hrvatska strana treba predstaviti vlastitu argumentaciju u graničnom prijeporu čija je osnova utvrđivanje kopnene granice prema stanju iz 1991., kad su obje zemlje proglasile nezavisnost, te određivanje granice na moru koja među bivšim jugoslavenskim republikama nije bila ucrtana.

Kako je u priopćenju nakon njegova susreta s francuskim odvjetnicima objavio Janšin ured, on ih je informirao da će podnesak prema predviđanju još razmatrati parlamentarni odbor za vanjsku politiku, nakon čega bi ga trebala konačno potvrditi vlada.

Janša je takvu proceduru protumačio osjetljivošću graničnog pitanja za Sloveniju, što zahtijeva i odgovarajući stupanj političkog konsenzusa tijekom pojedinih koraka u arbitražnom postupku.

Prema navodima slovenskih medija, koji su se najprije pozivali na neslužbene izvore u slovenskoj vladi, Janšina koalicijska vlada zbog političkih neslaganja u koaliciji i različitih gledanja kako bi u podnesku trebalo predstaviti granični prijepor s Hrvatskom ima probleme sa zaključnim prihvaćanjem dokumenta na kojemu se radilo godinu dana, a prema neslužbenim informacijama uključuje 460 stranica teksta i 800 stranica različitih priloga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter