Janša: Slovenija ne može štedišama vratiti novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je da Slovenija ne može vratiti bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila, najavivši mogućnost žalbe na presudu Europskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za staru deviznu štednju štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije.

"Presudu ECHR-a proučavamo i kad donesemo pravnu procjenu bit će jasno hoće li Slovenija uložiti žalbu, odnosno na koji će način to učiniti", rekao je Janša u Mariboru, prigodom posjeta poplavljenim krajevima uz rijeku Dravu.

Janša je izrazio uvjerenje da će se presuda, kojom je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu deviznih ušteda dvoje štediša iz BiH, promijeniti u žalbenom postupku koji bi po njegovu mišljenju mogao biti presedan i za ostale slične slučajeve.

"Nije moguće od nekoga zahtijevati da vrati nešto što nije dobio", rekao je Janša.

Presuda koju je sud u Strasbourgu objavio u utorak postat će pravomoćnom ako se na nju u iduća tri mjeseca ne žali ni jedna strana. Žalbu Slovenije još je u utorak najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodavši da se ta presuda ne odnosi na pregovore o štednji u Ljubljanskoj banci Zagreb, koja je već prenešena u hrvatski javni dug, o čemu kompromisni prijedlog traže stručnjaci za to pitanje dviju država Zdravko Rogić i France Arhar.

O utemeljenosti slovenske žalbe na presudu najprije bi odlučivalo vijeće od pet sudaca ECHR-a, a u slučaju da je ocijene utemeljenom o tome bi predmetu ponovno odlučivalo veliko 17-člansko vijeće ECHR-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter