Janša: Prognoze o recesiji u Sloveniji su realne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je u cetvrtak da je prognoza Europske komisije, po kojoj ce u Sloveniji ove godine doci do recesije realna, te da ce njegova vlada te procjene uzeti u obzir u nastojanju da smanji proracunske troškove.

"Nova procjena Europske komisije realna je, mislim da ce i naš ured za makroekonomske analize uskoro izaci sa slicnom novom prognozom", izjavio je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Prema izvješcu Europske komisije, u više država eurozone ove ce godine doci do blage recesije, pri cemu je prognoza da ce slovenski BDP u 2012. godine biti smanjen za 0,1 posto, dok se još prije nekoliko mjeseci ocekivao skroman rast.

Janša je rekao da su ti podaci dodatan razlog za "smanjivanje glomaznog državnog sektora" i rezanje proracunskih troškova, što je dio programa sadašnje vladajuce koalicije. "No, mjere štednje nisu same po sebi dovoljne za izlazak iz krize. Ova vlada ima program za poticanje novog rasta i zapošljavanja", rekao je Janša, ocijenivši da bi gospodarski oporavak mogao uslijediti od iduce godine.

Janša je spomenuo potrebu otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru. Bolje je smanjiti broj zaposlenih i otpuštenima dati otpremnine na koje imaju pravo, te tako dugorocno smanjiti strukturni proracunski deficit, nego radikalno smanjivati place, ocijenio je.

Pojasnio je da njegova vlada i dalje ostaje kod odluke da se zbog financijske krize nece financirati održavanje zimske Univerzijade iduce godine u Mariboru, te da o tome nece promijeniti mišljenje bez obzira na moguci odštetni zahtjev Medunarodne sveucilišne športske federacije (FISU). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter