Janša preuzima poslove bivšeg ministra financija

Janez Janša (Arhiva)
Janez Janša (Arhiva)

Slovenski premijer Janez Janša izvijestio je članove vlade i parlament da će uz svoje redovne dužnosti do daljnjega privremeno obavljati i poslove ministra financija, dok će ministar za prostor i infrastrukturu Zvone Černač preuzeti i poslove ministra za javnu upravu.

Takvu je odluku Janša donio jer je stranka Građanska lista (GL) napustila vladajuću koaliciju i prešla u oporbu, a ministar financija Janez Šušteršič i ministar za javnu upravu Senko Pličanič kao članovi te stranke dali ostavke na svoje dužnosti u vladi.

Slovenski stručnjaci za ustavno pravo većinom se slažu s tumačenjem da privremeno prebacivanje dužnosti ministara koji su dali ostavke na druge članove vlade može trajati najviše tri mjeseca. To izvode iz ustavne odredbe da vlada može djelovati do tri mjeseca i ako nema sve ministre.

Iako to ustavno pravilo važi na početku mandata, interpretacija da se može primijeniti i za slučajeve smjene i odlaska ministara tijekom mandata prihvaćena je 2011. godine, u vrijeme krize tadašnje Pahorove vlade.

Za kraj veljače i početak ožujka odlazak iz Janšine koalicije i vlade najavljuju još Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) te Slovenska pučka stranka (SLS) te svi njihovi ministri.

Ako do toga dođe, vlada Janeza Janše sa samo polovicom ministara teško bi mogla funkcionirati, a još teže predlagati zakonska rješenja jer bi u parlamentu s 90 mjesta imala zajamčenu potporu samo 30 zastupnika iz Slovenske demokratske stranke i kršćansko-demokratske stranke Nova Slovenija (NSI). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter