Janša pobjeduje u postizbornim igrama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je lider slovenske desnice Janez Janša na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima doživio spektakularan poraz, nakon što ga je u samom finišu kampanje pretekao gradonacelnik Ljubljane Zoran Jankovic sa svojom strankom, zahvaljujuci poslijeizbornoj politickoj trgovini Janša od izbornog gubitnika ipak postaje postizborni pobjednik.

Prvi krug pregovora sa strankom umirovljenika Desus o ulasku u Janšinu desnu koaliciju jucer je uspješno okoncan i iako pregovori još nisu gotovi vec je posve jasno da ce u sljedecu srijedu Janša postati mandatar za sastavljanje nove slovenske vlade, a u subotu poslije toga i novi-stari slovenski premijer.

Bit ce to drugi Janšin premijerski mandat. Prvi je odradio od 2004. do 2008. godine, kada je na izborima njegova stranka osvojila samo jedan zastupnicki mandat manje od relativne pobjednice tadašnjih izbora, socijaldemokratske stranke Boruta Pahora. I na nedavnim je izborima Janšina Slovenska demokratska stranka osvojila dva mandata manje od pobjednicke Jankoviceve liste, no Jankovic je u poslijeizbornim pregovorima o formiranju vlade pokazao krajnje politicko neiskustvo i nedoraslost, što su politicki iskusniji suparnici odmah spremno kaznili.

Jankovic je za svoju koaliciju uspio dobiti potporu 44 zastupnika, dva manje od potrebne vecine, podjednako kao i Janšina koalicija, kojoj potrebnu vecinu donose upravo šest zastupnika Desus-a, premda je ta stranka prethodno bila parafirala koalicijski ugovor s Jankovicevom koalicijom. Šef Desus-a Karl Erjavec promjenu strane opravdava "državotvornim" razlozima i tvrdi da ima Janšino obecanje da nova vlada nece otvarati "ideološke" teme. Na taj nacin Erjavec pokušava ublažiti kritike zbog pretrcavanja u desni blok, premda u to ne uspijeva uvjeriti svoje pretežno lijevo biracko tijelo, zbog cega bi na eventualnim novim izborima, kako pokazuju recentne ankete, stranka završila daleko ispod izbornog praga.

Slicno je i s listom Gregora Viranta, koji je takoder postao Janšin poslijeizborni saveznik, premda je zabilježio relativan izborni uspjeh upravo na kritici Janšine autoritarnosti i iskljucivosti, a ostat ce zabilježeno da je poslije izbora istodobno pregovarao i s Jankovicem i s Janšom. Nova koalicija desnog centra bit ce skoro identicna koaliciji kojom je Janša vec vladao Slovenijom, uz jednu novu clanicu, novoosnovanu Virantovu stranku.

Cak i ako slovenski predsjednik Danilo Türk u srijedu ne predloži Janšu za mandatara, a sve upucuje da ce on to na svaki nacin pokušati izbjeci cak i nakon što je njegov prijedlog da stranke za buduceg premijera izaberu bankara Marka Voljca neslavno propao, Janšu ništa više ne može zaustaviti. U slucaju da ga Türk ne predloži, predložit ce ga zastupnici njegove stranke, za što je potrebno samo deset glasova.

Slovenski biraci tako ce dobiti vladu koju vecina nije željela i premijera kojim se bave sudovi u tri države, komentirao je jucer za Delo novonastalu situaciju Slavko Gaber, bivši liberalni zastupnik, aludirajuci na procese zbog korupcijske afere Patria koji se vode u Sloveniji, Austriji i Finskoj. (Denis ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter