Janša: Nemamo novca za izbrisane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u cetvrtak da Slovenija nema novca za odštete izbrisanim neslovencima koje je nakon osamostaljenja proglasila strancima bez prava prebivališta.

- Slovenija nema novca za odštete tim ljudima. Država nema sredstva niti za nužne potrebe, pa tako ne znamo kako sastaviti proracunsku politiku u sljedece dvije godine, rekao je Janša novinarima u Bruxellesu.

Zamoljen da komentira odluku Europskog suda za ljudska prava - koji je u presudi "Kuric i ostali protiv Slovenije" odredio da neslovenci iz bivših jugoslavenskih republika koji 1991. nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo, pa su izbrisani iz registra stanovništva, ostavši tako i bez svih socijalnih i radnih prava, imaju pravo na odštetu, te da slovenska vlada u roku godine dana to pitanje mora regulirati - Janša je rekao da takav pravorijek još ne može komentirati jer ga još proucavaju nadležne slovenske institucije.

- Nadležne ustanove to proucavaju, ali novca za odštete nemamo, rekao je Janša.

Prema podacima slovenskog ogranka organizacije Amnesty International iznesenim krajem veljace ove godine povodom 20. obljetnice brisanja više od 25.000 ljudi iz slovenskog registra, njih 13.000 i dalje je bez ikakvog statusa i u teškom materijalnom stanju.


Podijeli: Facebook Twiter