Janša: Islamski terorizam u Europi ide na ruku Putinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša smatra da će islamom nadahnuti terorizam u Europi pomoći Vladimiru Putinu da se skrene pozornost od ukrajinske krize, a istodobno da će u Europi ojačati "lijevi i desni" ekstremizmi.

"U Moskvi sada vjerojatno otvaraju šampanjac iako su teroristički napad u Parizu formalno osudili", kazao je Janša za privatnu televizijsku postaju TOP-TV.

U emisiji "Vrući stolac" bivši je premijer komentirao najnovije tragične događaje i mogućnost njihova političkog utjecaja na događaje u Europi.

"Slažem se s ocjenama da će najviši dobitak iz ovoga imati Putin jer će u Europi ojačati stranke koje ga podržavaju, a to su lijeve i desne ekstremističke stranke, one koje su protiv bilo kakve imigracije", rekao je.

Najnoviji događaji zasjenjuju i odvraćaju pozornost Europe od ukrajinske krize, aneksije Krima i uključenosti Rusije u događaje u istočnoj Ukrajini, smatra Janša iako priznaje da se i Rusija sama susreće s islamskim ekstremizmom.

No Rusija ga je zapravo uglavnom sama izazvala državnim terorizmom u Čečeniji, dodao je.

Janša je ocijenio da Putin ne može dobiti "ekonomski rat" protiv SAD-a koji se ogleda u padu rublja i prihoda od nafte jer povijest uči da Amerika nikad u povijesti takav rat nije izgubila.

Janša je zapanjen izjavama nekih slovenskih novinara i sociologa koji posredno navodno opravdavaju islamski ekstremizam. On drži da je riječ o sukobu civilizacija, te iako islamska religija nije ekstremistička, islamski ekstremizam ima dugu povijesnu tradiciju, a dijelom se bazira i na nekim dijelovima Kurana.

No islamski ekstremizam usporediv je s drugim totalitarnim ideologijama poput nacizma i komunizma, rekao je Janša.

Podsjetio je da se nasilje, veće od onoga u Parizu, svaki dan događa na prostoru Bliskog istoka pod kontrolom Islamske države gdje ubijaju cijele razrede djece i masovno siluju.

Nakon što mu je ustavni sud privremeno, do konačnog pravorijeka, prekinuo izdržavanje zatvorske kazne zbog korupcijske afere Patria, Janši je vraćen i zastupnički mandat, te mogućnost javnog nastupanja i političkog djelovanja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter