Janša: Hrvatska još kasnije u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne stišavaju se reakcije u susjedstvu na odluku Ive Sanadera o odlasku sa svih funkcija, a šef slovenske opozicije Janez Janša kazao je da ga je Sanaderova ostavka iznenadila. Ona ce, po njegovim rijecima, dovesti do dodatnog kašnjenja hrvatskog ulaska u EU, što nije dobro ni za Hrvatsku ni za Sloveniju. Upitan je li razlog Sanaderova odlaska financijski slom Hrvatske, Janša je uzvratio tvrdnjom da je i Slovenija pred bankrotom, ako je u takvoj situaciji Hrvatska.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar kazao je u povodu Sanaderove ostavke da se nada da ce se Hrvatska «vratiti za pregovaracki stol», dok predsjednik Slovenije Danilo Türk porucuje da je Slovenija zainteresirana za «stabilnu i uspješnu Hrvatsku».

Mediji u Sloveniji nazivaju Sanadera «simbolom neriješenog granicnog spora», okrivljavajuci ga za neuspjeh pregovora, dok Ivo Vajgl, celnik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, tvrdi da je Sanader bio «neugodan pregovarac koji je potpaljivao emocije».

Ljubljanski Dnevnik tvrdi da je za Hrvatsku nastupio trenutak istine, ocjenjujuci da ce se Sanaderovim odlaskom hrvatska politika promijeniti.

Politicari u Srbiji, s kojom je Sanaderova Vlada uspostavila odlicne odnose, najavljuju da se nakon premijerove ostavke nece mijenjati politika Beograda prema Hrvatskoj.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic izjavio je da je Sanader bio jedan od rijetkih koji je mogao upravljati Hrvatskom, nazvavši ga najmocnijim politicarom u regiji, ali svejedno sumnja da Hrvatskom može upravljati iz sjene. Celnik stranke Milorada Dodika Rajko Vasic smatra da Sanaderov odlazak ujedno znaci propast europske politike koju je kreirao i da ce to imati ozbiljne posljedice po cijelu regiju.


Podijeli: Facebook Twiter