Janša: Hrvatska 1. srpnja vjerojatno ulazi u Uniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I na hrvatskoj i na slovenskoj strani jučer su se čule optimistične najave o mogućem rješenju novog hrvatsko-slovenskog zapleta, a slovenski premijer Janez Janša izjavio je za jednu lokalnu televiziju da će Hrvatska 1. srpnja "vjerojatno ući u EU", sugerirajući da bi problem Ljubljanske banke mogao biti riješen na vrijeme.

Optimistična je i hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, koja puno očekuje od sljedećeg susreta financijskih stručnjaka Zdravka Rogića i Franca Arhara, koji se sastaju sljedeći tjedan. Sljedeći se tjedan Pusić u Bruxellesu sastaje sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.

Od Rogića i Arhara, koji se sastaju peti put, očekuje se da ponude rješenje za to pitanje s kojim bi se onda trebale složiti jedna i druga vlada. Hrvatska odustajanje od tužbi protiv slovenskih banaka uvjetuje dogovorom stručnjaka, dok Slovenija odustajanje od tužbi postavlja kao uvjet za ratifikaciju.

Hrvatska ministrica smatra da je to dobra prilika da se spor oko Ljubljanske banke i s njim povezane ratifikacije hrvatskog ugovora "relativno brzo uredi". U Bruxellesu 31. siječnja zasjedaju ministri vanjskih poslova Europske unije.

Erjavec je pak najavio da će - unatoč političkim previranjima u Sloveniji - na ministarskom položaju najvjerojatnije ostati do početka ožujka te da postoji mogućnost da Slovenija do tada ratificira i hrvatski pristupni ugovor s EU, osim ako zbog krize vlade u međuvremenu ne dođe do raspuštanja parlamenta i sazivanja prijevremenih izbora.

Zbog toga bi, smatra Erjavec, trebalo požuriti s ratifikacijom, jer u slučaju raspisivanja prijevremenih izbora u Sloveniji i raspuštanja parlamenta hrvatski ugovor neće imati tko ratificirati. (D. ROMAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter