Janša: Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Janez Janša upozorio je da Slovenija može ići prema "grčkom" scenariju" ako se nastave ulični prosvjedi s elementima nasilja, otvoreno aludirajući da je do prosvjeda najprije u Mariboru, a onda u Ljubljani i drugim gradovima došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

U izjavi koju je u četvrtak kasnim večernjim satima objavio njegov kabinet, a pred demonstracije najavljene za petak popodne u Ljubljani na kojima grupe s Facebooka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku, slovenski premijer upozorava da je Slovenija zbog krize već natopljena benzinom koji lako može zapaliti svaka šibica, te da je njegovo očekivanje da će policija, ali i građani, ubuduće spriječiti moguće izraze nasilja, već zabilježene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom tjedna. Nasilje i organizirane grupe koje su napale policiju takvim demonstracijama štete državi, te žele onemogućiti potrebne reforme za izlazak iz krize, ocjenjuje Janša.

Isto kao što su slike s grčkih ulica iz te države otjerale strane i domaće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenijele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, osobito mladima i nezaposlenima, navodi Janša.

Slovenski premijer upozorava da u demokraciji svatko može sudjelovati u izbornom procesu i javno izražavati svoje mišljenje, ali da se ne može dopustiti "bacanje granitnih kocaka i eksploziva" na pripadnike policije.

"Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokracije prelazi u diktaturu i kaos, a nasilju daje građansko pravo", naveo je Janša.

S otvorenim aluzijama na aktualnog predjednika Danila Tuerka i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janša navodi da neki ocjenjuju da je vrijeme njegove vlade proteklo, čime žele produbiti blokade u političkom procesu odlučivanja čiji su cilj financijska stabilizacija, štednja i izlazak iz krize.

"Nećemo dopustiti da nam oduzmu pravednu budućnost. Želimo živjeti u samostalnoj, slobodnoj i pravednoj državi slovenskog naroda, bez političkih stričeva, bez straha i bez nasilja", naveo je Janša na kraju poslanice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter