Janša će se odazvati pozivu na odlazak u zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša rekao je u srijedu da će slučaj svoje osude na dvije godine zatvora internacionalizirati pred europskim sudovima ako Vrhovni sud ne uvaži njegov zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Kad bi Vrhovni sud taj zahtjev odbio, to bi bio "čavao u lijes pravne države" u Sloveniji, rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u srijedu navečer.

"U inozemstvu vrlo pažljivo prate sve što se kod nas događa u vezi s procesom u slučaju Patria", rekao je Janša, dodajući da će se u slučaju neuspjeha svojih pritužbi u Sloveniji obratiti europskim sudovima na višoj instanci.

Janša je dodao da ne poštuje odluku sudaca koji su ga zbog navodnog primanja mita u slučaju Patria osudili na dvije godine zatvora, ali da poštuje Sloveniju i zato će se u petak odazvati pozivu na izdržavanje kazne u zatvoru Dob.

Na pitanje zašto nije zatražio alternativno izdržavanje zatvorske kazne putem tzv. "vikend zatvora" ili ostajanja u kućnom pritvoru, Janša je rekao da bi to značilo da priznaje krivnju i da se kaje za nešto što nije učinio.

Janša je ponovio kako osudu i cijeli proces smatra "montiranim" i politički iznuđenim, kako bi ga se poilitički eliminiralo, te da je osuđen na osnovi neuvjerljivih indicija i bez stvarnih dokaza.

Neke ocjene bivših ustavnih sudaca i drugih pravnika koji su posljednjih dana davali izjave u kojima izražavaju sumnje u uvjerljivost osude Janša je nazvao znakom da u slovenskom sudstvu, koje je dijelom korumpirano, dolazi do "unutarnje diferencijacije" u kojoj bi mogle pobijediti pozitivne snage.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) svojeg je predsjednika kandidirala za parlamentarnog zastupnika na izborima koji se održavaju 13. srpnja, pa bi teoretski mogao postati kandidat za budućeg premijera, iako će u to vrijeme biti u zatvoru. Janša je rekao da to nije njegov problem nego onih koji su smislili vrijeme suđenja i njegovog odlaska u zatvor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter