Janša: Bratušek se bezglavo zadužuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši slovenski premijer Janez Janša sadašnju je vladu Alenke Bratušek optužio za "bezglavo zaduživanje", a mjere za stabilizaciju javnih financija preko povećanja poreza nazvao pogrešnim putem koji Sloveniju može odvesti u bankrot.

- Povećanje poreza i bezglavo zaduživanje, to je sasvim pogrešan put, rekao je Janša, govoreći na otvaranju izbornog kongresa svoje Slovenske demokratske stranke (SDS), te dodao da politika vladajuće koalicije lijevog centra koja je prije dva mjeseca naslijedila njegovu vladu govori o njenoj ekonomskoj nekompetentnosti.

Ne misleći na budućnost zemlje i budućih naraštaja, lijeve vlade čuvaju stare "monopole" i "privilegije" elita koje datiraju još iz komunizma, a dok se ti monopoli ne "razgrade" u Sloveniji izlazak iz krize nije moguć, ocijenio je Janša u jednosatnom govoru na početku kongresa Slovenske demokratske stranke (SDS) u Celju.

Janša je rekao da je potpuno nerazumljiva odluka vlade premijerke Bratušek, koja se nedavno zadužila za 2,7 milijardi eura izdavanjem obveznice u američkim dolarima, umjesto da najprije u ustav unese fiskalno pravilo o ograničenju zaduživanja, zbog koje će, kako je rekao, buduće generacije za kamate platiti 800 milijuna eura više nego što je bilo potrebno jer se zaduživanje moglo osigurati s nižom kamatnom stopom.

- Lijevi političari na stadionima pjevaju Internacionalu i za sadašnju situaciju optužuju kapitalizam te traže strane neprijatelje, a istodobno se zadužuju po kamatama od šest posto. Međunarodni financijski kapital može biti zadovoljan takvim klijentima, rekao je ironično Janša te dodao da je tako bilo i u Grčkoj, ali da je veselje privatnih investitora prestalo kad su dio kredita Grčkoj morali otpisati.

- Slovenija se zbog nemogućnosti nastavka sadašnjeg stanja i zaduživanja nalazi na raskrižju, gdje jedan put vodi u ukidanje monopola i ekonomski oporavak, a drugi u životarenje, stajanje na mjestu i propadanje, rekao je Janša, najavljujući da njegova stranka neće odustati od "normalizacije" političkih i društvenih prilika, na kojima inzistira od početka svog djelovanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter