Janos Ader novi predsjednik Madarske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Janos Ader, suosnivac vladajuce stranke Fidesza, izabran je u srijedu za novog predsjednika Madarske vecinom glasova zastupnika madarskog parlamenta. Novi predsjednik dobio je 262 glasa zastupnika u parlamentu s 386 mjesta. Njegov je izbor bio siguran s obzirom na to da konzervativna stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrecinsku vecinu.

Krajnja desnica iz stranke Jobbik glasala je protiv Janosa Adera, a socijalisti (MSZP), zeleni (LMP) i zastupnici nove stranke bivšeg premijera Ferenca Gyurcsanyja DK-a (Demokratska koalicija, lijevi centar) nisu sudjelovali u glasanju jer misle da novi predsjednik, strateški clan stranke na vlasti, ne može predstavljati "jedinstvo madarske nacije" kao što traži ustav. Ader je prisegnuo odmah nakon glasanja.

Viktor Orban je 16. travnja imenovao Janosa Adera za stranackog kandidata za predsjednicku dužnost. Njegov prethodnik Pal Schmitt podnio je ostavku prije mjesec dana nakon afere zbog plagiranja doktorata 1992. godine Ader (52) je dosad bio zastupnik u Europskom parlamentu. Od 2001. do 2006. bio je predsjednik kluba Fideszovih zastupnika i smatrali su ga Orbanovim covjekom od povjerenja.

Dužnost madarskog predsjednika je uglavnom protokolarna, premda je on i vrhovni vojni zapovjednik. Njegovo prvo putovanje u iznozemstvo bit ce u Slovacku, kamo putuje u subotu i nedjelju i gdje ce zastupati Madarsku na skupu zemalja Višegradske skupine (Poljska, Ceška, Slovacka i Madarska).


Podijeli: Facebook Twiter