Jankovicu ce biti teško sklopiti koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Jankovic, cija je stranka na nedjeljnim prijevremenim izborima osvojila 28 mandata u parlamentu koji broji 90 zastupnika i u kojemu je sedam stranaka, nece imati lak zadatak sastaviti djelotvornu koalicijsku vladu i ispuniti svoja obecanja iz predizborne kampanje, glavne su ocjene politickih komentara u Sloveniji dan nakon izbora.

Po komentaru ljubljanskog "Dela", pobjeda Jankovica i njegove nedavno osnovane stranke Pozitivna Slovenija ne jamce brz završetak politicke nestabilnosti jer treba što prije sastaviti novu vladu u situaciji krize u Sloveniji i širem okruženju.

"To nije kraj nestabilnosti i sada sve ovisi o Jankovicevim sposobnostima i o spremnosti ostalih stranaka da sastave vladu dovoljno jaku za deblokadu odlucivanja", navodi vodeci slovenski dnevni list, podsjecajuci da su dosadašnjeg premijera Boruta Pahora u provodenju strukturnih reformi i financijske konsolidacije onemogucavali oporba i sindikati te ustavno rješenje po kojemu se zakoni mogu opozvati na referendumu.

"Sada je vrijeme za naporne pregovore. Ne budu li oni uspješni, ovi prijevremeni izbori možda nece biti zadnji", upozorava se u komentaru "Delu".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da ce Jankovic "imati mnogo problema" u sastavljanju vlade nakon što mu predsjednik države Danilo Tuerk, prema svim ocekivanjima, dade mandat za njeno sastavljanje.

Pristanu li na ulazak u Jankovicevu koaliciju Pahorovi Socijalni demokrati (SD), sa svojih 10 zastupnickih mandata i ako mu se prikljuci 8 zastupnika Gradanske liste Gregora Viranta, takva bi koalicija imala vecinu od samo jednog glasa u parlamentu.

Zato ce Jankovic, upozorava isti list, biti prisiljen i na razgovore s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) te Slovenskom puckom strankom (SLS) od kojih svaka ima po šest mandata. No, to bi novu vladu ucinilo manje djelotvornom jer više manjih stranaka u koaliciji znaci davanje politickih koncesija te više problema.

Uz to, ulazak Virantove stranke u Jankovicevu vladu nije sasvim izvjestan zbog njena bitno liberalnijeg odnosa prema državnoj imovini u poduzecima i bankama u odnosu na Jankoviceve izjave protiv "rasprodaje" državnih dionica, a za bolje korporativno upravljanje pod nadzorom vlade.

Mariborski dnevnik "Vecer" navodi da Jankoviceva iznenadujuca pobjeda na izborima znaci da su Slovenci u vrijeme krize željeli vladu koja ce prekinuti negativno društveno ozracje i "zajednickim radom davati rezultate".

Izborni poraz favoriziranog celnika desnog centra Janeza Janše, kojemu su ankete dva dana pred izlazak na birališta najavljivale sigurnu pobjedu, mariborski list vidi u samom finišu kampanje. U njoj su dominirale medusobne optužbe Janšinih i Jankovicevih izbornih stožera o sumnjivom podrijetlu imovine i nekretnina glavnog konkurenta, a u takvoj se negativnoj kampanji Jankovic biracima ucinio manje agresivnim, ali i otpornijim na udarce, ocjena je slovenskih medija.

Poslovni list "Finance" u ponedjeljak u komentaru navodi kako bi teški Janšin izborni poraz trebao biti poruka da je u Sloveniji došlo vrijeme za novog lidera koji bi okupio politicku sredinu i desni centar. No, list takoder ocjenjuje da vjerojatni novi predsjednik vlade Zoran Jankovic, kad je rijec o gospodarstvu, ali i buducem politickom stanju duhova u zemlji, nije dobro rješenje za Sloveniju.

Po ocjeni lista, Jankoviceva pobjeda donosi ponovno idealiziranje tzv. "nacionalnog interesa" u gospodarstvu te "protekcionizam" i ucvršcivanje kadrovskih položaja u državnim poduzecima. Osim toga, Jankovic je, unoseci optimistican ton u svoju predizbornu kampanju, rekao da ne bi ni bio zainteresiran za mjesto premijera da nije uvjeren kako Slovenija može napredovati brže od ostalih europskih država i ponovo ostvarivati godišnje stope rasta od 4 posto BDP-a što, u opcim najavama nove recesije u eurozoni i najavama OECD-a o samo 0,3 posto rasta u Sloveniji iduce godine, trenutno zvuci gotovo nadrealno.

Uz to, dodaje ovaj poslovni dnevnik, Jankovic je svojim programom obecao nove nacionalne gospodarske programe (modernizacija željeznice, obnova gradevinskih aktivnosti i cestogradnja, nove hidrocentrale na Savi). Jankoviceva vlada zasigurno ce biti ucinkovitija od prethodne, ali ce povecati i zaduženost, te ideološku i interesnu podijeljenost na "naše i vaše", zakljucuje list.


Podijeli: Facebook Twiter