Jankovića istražuju zbog sumnjivih transakcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska policija završila je u četvrtak popodne s ispitivanjem gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, osumnjičenog za kaznena djela s područja gospodarskog kriminala, nakon što je pretražila njegovu kuću u Ljubljani te prostorije njegova ureda u gradskoj vijećnici i izuzela potencijalne dokaze.

Jankovićev odvjetnik Rok Čeferin, koji je bio prisutan ispitivanju, rekao je novinarima da Janković, koji je i predsjednik oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS), nije bio lišen slobode dodavši da se čudi zbog čega je sud odobrio kućnu pretragu. Policija je rano ujutro počela s istragom, najprije u Jankovićevoj obiteljskoj kući u Ljubljani, a kasnije i u njegovu gradonačelničkom uredu, čemu je prisustvovao i sam Janković, a u uredu mu se pridužio i odvjetnik Čeferin.

Janković je nakon završetka pretresa novinarima rekao da je policija prilikom pretraživanja njegove kuće i ureda postupala korektno.

- Ne želim špekulirati o mogućoj pozadini istrage da se ne bi reklo da se izgovaram na politiku. Vjerujem u pravosuđe i ostale organe, rekao je Janković koji je potvrdio da se srž istrage vodi oko navodnog odljeva novca prilikom gradnje sportskog centra Stožice u Ljubljani, građenom privatno-javnim partnerstvom ljubljanske općine i tvrtke Grep.

Policija je prilikom pretresa u Jankovićevu uredu zaplijenila nekoliko računala i jedan iPad, a u kući računalo njegove supruge te su, po Jankovićevim riječima, odnijeli dokumentaciju vezanu uz gradnju sportsko-trgovačkog centra Stožice.

Mediji navode da je nakon ispitivanja iz policijske postaje u Ljubljani pušten i Jankovićev mlađi sin Jure koji je bio priveden na ispitivanje.

Prije toga, na konferenciji za novinare, pomoćnik ravnatelja odjela policije za istraživanje gospodarskog kriminala Robert Črepinko izjavio je da je današnje istraga na području ljubljanske policijske uprave vezana na "utvrđivanje nezakonitosti financijskih tokova u vrijednosti više desetaka milijuna eura" te da je u okviru istrage šestoro ljudi bilo zadržano od policije, a u međuvremenu je jedna puštena.

Slovenski mediji, pozivajući se na izvore bliske istražnim organima navode da je predmet policijske istrage prelijevanje novca, odnosno sumnjive transakcije, između općine, tvrtke Grep, poduzeća u vlasništvu Jankovića i njegovih sinova te nekolicine građevinskih tvrtki, prilikom gradnje sportskog centra Stožice u Ljubljani, te da bi osumnjičeni u slučaju da budu osuđeni mogli dobiti i do osam godina zatvora.

Osim Zorana Jankovića, osumnjičeni su njegovi sinovi Jure i Damijan, na koje je prenio vlasništvo građevinske tvrtke Electa koju je sam osnovao, zatim nekadašnja financijska direktorica Mercatora Jadranka Dakić, direktor Grepa Uroš Ugrin i vlasnik tvrtke Energoplan Zlatko Sraka.

Svi oni su, uz izuzetak Zorana Jnakovića i njegova sina Jure, koji je u međuvremenu pušten sa saslušanja, još uvijek na informativnim razgovorima s policijom.

Istragu je prije godinu i pol dana pokrenula državna porezna uprava koja Zorana Jankovića sumnjiči i za neka druga kaznena djela vezana uz pranje novca i prijevare, navode slovenski mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter